CIASTA I DESERY/ DROŻDŻOWE

Szybkie brioszki z malinami

Co powiecie na skrócenie przygotowywania ciasta drożdżowego do minimum? Ja uważam, że to całkiem niezły i pomysł i pomimo, że znalazłam już sposób na drożdżówki idealne to takie brioszki są naprawdę fajnym rozwiązaniem. Przepis pojawił się już na blogu, ale dość dawno temu i w wersji ze śliwkami dlatego postanowiłam go odświeżyć. Cały urok tego wypieku polega na tym, że ciasto wyrasta tylko raz. Czyli pomijamy wyrastanie rozczynu, potem ciasta i na końcu jeszcze bułek. Oszczędza nam to sporo czasu. A same bułeczki wychodzą puszyste i naprawdę pyszne. Kilka bułek mi popękało, ale mój mąż uznał to zaletę twierdząc, że przynajmniej widać co jest w środku 🙂 Oboje nie lubimy kiedy bułki drożdżowe kupione w sklepie mają w środku owoców tyle co „kot napłakał”, albo kiedy w jagodziankach jagody zastępowane są dżem.

Brioszki z malinami

Składniki na szybkie brioszki z malinami na 15 sztuk:

Ciasto:

– 250 ml mleka

– 0,5 kg mąki

– 4 żółtka

– 40 g drożdży świeżych

– pół łyżeczki soli

– 4 łyżki cukru

– 100 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)

– roztrzepane jajko do posmarowania bułek

Kruszonka:

– 15 g masła

– 2 łyżki cukru

– 3 łyżki mąki

– dodatkowo około 400 g malin lub innych owoców

Najpierw przyszykowałam kruszonkę. Mąkę połączyłam z cukrem i dodałam masło. Rozcierałam pomiędzy palcami, aż masło dokładnie oblepiło wszystkie składniki.

Mleko podgrzewamy (powinno być ciepłe, ale nie gorące) i rozpuszczamy w nim drożdże wraz z cukrem dokładnie mieszając. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i żółtka. Wlewamy mleko i wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania partiami dodajemy masło. Dalej dokładnie wyrabiamy. Im więcej ciasto będzie miało pęcherzyków tym będzie pulchniejsze. Gdyby było mocno lejące dosypujemy odrobinę maki. Ciasto odstawiamy, przykryte ściereczką do podwojenia objętości (jedyna faza wyrastania) – trwa to około 40 minut, im cieplej tym szybciej. Po tym czasie dzielimy ciasto na 15 porcji. Każdą „spłaszczamy” w rękach i układamy na niej po kilka malin (nie żałowałam sobie 🙂 ). Ciasto sklejamy (podobnie jak na pierogi) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (sklejeniem do dołu).

Sklejanie bułki – krok po kroku

Bułeczki przygotowane do pieczenia

Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 170 stopniach około 30 min (piekłam na dwa razy: 8 sztuk w dużej blasze oraz 7 w tortownicy o średnicy 25 cm).

Bułki podane w misie ze Sklep10x.pl

szybkie bułeczki

Szybkie bułeczki drożdżowe z malinami

szybkie brioszki

Bułki idealne na deser

szybkie brioszki

Bułki, maliny i drewniana misa

Smacznego!!!

Justyna

 

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Dominika
    29 czerwca 2018 at 16:18

    Wyglądają tak smakowicie, że dziś się za nie zabieram:) Będę wdzięczna za odpowiedź: czy ciasto było wyrabiane ręcznie czy przy pomocy robota (końcówka z hakiem)? Chcę się wyręczyć robotem i mam nadzieję, że nie będzie problemu. Dziękuję i pozdrawiam!

    • Reply
      Justyna
      29 czerwca 2018 at 21:06

      Mam nadzieję że nie odpowiadam za późno 🙂 Ja wyrabiam przy pomocy robota (tak jak napisałaś: końcówka z hakiem). Życzę smacznego 🙂

  • Reply
    Daria
    15 lipca 2018 at 18:25

    Bułeczki wyszły pyszne. Robiłam ze śliwkami. Polecam przepis!

    • Reply
      Justyna
      15 lipca 2018 at 19:34

      Cieszę sie że smakowało 🙂

    Leave a Reply

    7 − cztery =