Bez kategorii/ BROWNIES/ CIASTO NA NIEDZIELĘ - SZYBKIE I ŁATWE/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #16 Brownie z jabłkami i karmelizowanymi migdałami

Strasznie długi tytuł wyszedł: brownie z jabłkami i karmelizowanymi migdałami. To wszystko przez te migdały 🙂 Ale równie istotna jak druga część tytułu jest jego pierwsza połowa, czyli ciasto szybkie i łatwe. Niby składa się z trzech warstw czyli ciasto, jabłka i migdały ale jest na tyle proste, że poszczególne elementy szykujemy praktycznie w tym samym czasie. Dzięki temu ciacho jest gotowe naprawdę bardzo szybko. Mogłam je piec ze 2-3 minuty krócej, wtedy byłoby bardziej mokre, jak to brownie, ale i tak wyszło dość wilgotne. Całość pyszna 🙂 Bardzo mocno i intensywnie czekoladowa, do tego jabłka w cynamonie, no i te karmelizowane migdały. Zachwycona jestem tymi migdałami, nie wiedziałam, że tak łatwo można zrobić takie cudo. Takie migdały możecie zastosować do wszystkiego jako dodatek. Masło i cukier powodują, że po upieczeniu, płatki są ze sobą zlepione i świetnie chrupiące. Myślę że nie trzeba piec ciasta, żeby sobie takie płatki przygotować. Wystarczyłoby je rozłożyć po prostu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 🙂 Aż żałuję, że nie zostało mi nic na dzisiaj do kawy.

Nie wiem jak u was, ale u mnie świat wygląda jakby wiosna zbliżała się ogromnymi krokami. W związku z tym i ja będę się zabierać powoli za wiosenne porządki na blogu 🙂 Chyba mentalnie jestem gotowa, żeby założyć konto na facebooku, mam nadzieję, że sama sobie poradzę, a potem przyjdzie czas na zmiany w grafice i kategoriach, żeby było wam łatwiej znaleźć konkretne ciasto, bez potrzeby przeszukiwania całego bloga 🙂 Ciacho polecam.

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

Brownie:

– 300 g czekolady gorzkiej 65 lub 70%

– 200 ml śmietanki 30 lub 36%

– 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)

– szczypta soli

– 3 łyżki cukru pudru

– 5 łyżek mąki

Migdały karmelizowane:

– 7 łyżek płatek migdałowych

– 50 g masła

– 2 łyżki cukru

Jabłka:

– 4 jabłka

– 1 łyżeczka cynamonu (lub do smaku)

– 4 łyżki wody

Ciacho możecie wykonać w dowolnej kolejności. Ja wam napiszę jaka była moja kolej działania, żeby było jak najszybciej:-) Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Do garnuszka wrzuciłam masło, żeby powoli się rozpuszczało. W tym czasie obierałam już jabłka i kroiłam je w cienkie plastry. Gdy masło się rozpuściło dorzuciłam cukier, a gdy cukier się rozpuścił wrzuciłam płatki migdałowe. Ciągle obierając jabłka przemieszałam ze dwa razy migdały, żeby dobrze oblepiły się w maśle i zdjęłam je z palnika. Postawiłam na nim kolejny garnek do którego wrzuciłam jabłka, cynamon i wodę. Przemieszałam wszystko i zostawiłam na małym ogniu, żeby jabłka delikatnie zmiękły, ale zachowały swój kształt.

Piekarnik nastawiłam na 180 stopni. W ruch idzie drugi palnik, na którym stawiamy garnuszek ze śmietanką, żeby się mocno podgrzała. Nie gotujemy. Mieszamy jabłka. W tym momencie powinny być już gotowe (moje potrzebowały około 10 minut). Do bardzo ciepłej śmietanki wrzucamy pokruszoną czekoladę i zdejmujemy garnek z palnika. Czekolada będzie potrzebowała chwilę żeby się rozpuścić, więc wykorzystuję ten czas i ubijam białka na sztywno wraz ze szczyptą soli. Do ubitych dodaję cukier i miksuję, aż piana będzie gęsta i lśniąca . Ubitą pianę wstawiam do lodówki. Mieszam czekoladę, która jest już prawie rozpuszczona, żeby składniki dobrze się połączyły. Nie przejmujcie się gdyby w tym momencie czekolada delikatnie „ścinała się”. Gdy składniki są połączone przelewam czekoladę do miski i dodaję żółtka. Dokładnie miksuję. Dodaję mąkę i znów miksuję. W tym momencie masa jest bardzo gęsta więc dodaję łyżkę ubitych białek i miksuję je mikserem, żeby masa się delikatnie rozluźniła. Resztę białek należy wmieszać szpatułką. Ciasto wylewamy do foremki, układamy jabłka i posypujemy je posklejanymi migdałami. Pieczemy 35 – 40 minut. Polecam 35 wtedy ciasto będzie bardziej wilgotne. Ja piekłam 40. Po 15 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby nie spalić migdałów, które już ładnie się zarumieniły. Można wcinać gdy tylko ciasto lekko ostygnie.

Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 350 kcal

Tuż po wyjęciu z piekarnika

Szybkie i łatwe ciasto na niedzielę

Ciasto z jabłkami i czekoladą

Ciasto na ostatnią chwilę

Brownie z jabłkami i karmelizowanymi migdałami

Smacznego!!!

Źródło wpisu: blog Cool&Minty

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

20 − siedemnaście =