Coś na sobotę albo niedzielę i do tego koniecznie na szybko? Polecam niezawodne brownie, które na dobrą sprawę możemy zjeść samo ponieważ smakuje wyśmienicie. Ale możemy również coś tam do niego dorzucić. Bita śmietana z owocami sprawdziła się znakomicie. W sumie to krem cytrynowy też pasowałby świetnie ale zajął by nam więcej czasu, a ciasto ma być ekspresowe. Brownie z założenia powinno być jakby lekko niedopieczone i dość maziste w środku. Jak widzicie u mnie na zdjęciach nie ma tego efektu, ponieważ zwyczajnie trzymałam ciasto w piekarniku odrobinę za długo. Ale jednocześnie jest to ogromny plus tego ciasta, ponieważ nie można go zepsuć 🙂 W razie wpadki wyjdzie nam po prostu ciasto czekoladowe.
Składniki ciasto na niedzielę szybkie i łatwe na blaszkę 28×28 cm:
Brownie:
– 2 tabliczki czekolady min. 60 % kakao ( 200g )
– 200 g masła
– 6 jajek
– 200 g cukru
– 100 g mąki
Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w garnuszku. Po dokładnym połączeniu składników, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę oraz czekoladę. Całość delikatnie i krótko miksujemy (na najniższych obrotach i tylko do momentu połączenia składników). Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 min w 180 stopniach
Dodatkowo:
– 500 ml śmietanki kremówki + łyżka cukru pudru
– dowolne owoce: u mnie maliny z borówkami
Gdy ciasto ostygnie ubijamy śmietankę wraz z cukrem pudrem. Jeżeli chcemy żeby bardziej trzymała ona formę polecam dodać Śmietan-fix, który ją usztywni. Ubitą śmietanę przekładamy na ciasto wykładamy umyte wcześniej i osuszone owoce.
Z foremki wykroiłam 20 porcji. Jedna to około 300 kcal
Smacznego!!!
Justyna
4 komentarze
Patryk Jagodziński
29 sierpnia 2017 at 13:44Wygląda przepysznie! Chciałoby się żeby niedziela była co drugi dzień 🙂
Justyna
29 sierpnia 2017 at 14:32Świetny pomysł 🙂
Anna
6 września 2022 at 17:30W jakiej wielkosci formie pieklas to ciasto?
Justyna
15 września 2022 at 13:35To była blaszka 28 x 28 cm