Ciasto orzechowe Siostry Anastazji wpadło mi w oko odrazu kiedy dostałam w prezencie jej książkę. Pomyślałam, że orzechowy biszkopt przełożony masą budyniową z brzoskwiniami musi smakować rewelacyjnie. Dodałam do ciasta jeszcze polewę czekoladową i faktycznie w smaku ciasto wyszło fantastycznie: słodkie ale jednocześnie orzeźwiające. Trzymałam sie dokładnie proporcji podanych w książce, jednak polecam dodać do masy budyniowej więcej mąki lub mąki ziemniaczanej, ponieważ moja masa nie za bardzo chciała stężeć. I pomimo że ciasto w smaku przebiło wiele innych ciast które szykowałam to niestety wizualnie nie było rewelacyjne. Polecam ciacho wszystkim, nie tylko fanom orzechów ponieważ było naprawdę baaaardzo smaczne 🙂
Składniki na blaszke 20×20 cm:
Ciasto:
– 4 jajka (białka i żółtka osobno)
– 100 g cukru
– 100 g mielonych orzechów (u mnie laskowe)
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Ubijamy do momentu, aż cukier sie rozpuści, a masa będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy żółtka, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy delikatnie na najniższych obrotach tylko do momentu połączenia składników. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu kroimy ciasto w poprzek na pół.
Masa:
– 120 g masła
– 0,5 opakowania budyniu
– 2 żółtka
– 2,5 łyżki cukru
– 1,5 łyżki mąki (polecam dodać więcej)
– 1,5 szklanki mleka
– puszka brzoskwiń
Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w drobną kostkę. W 0,5 szklanki mleka roztrzepujemy budyń, mąkę i żółtka tak by nie było żadnych grudek. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem i do gotującego się mleka wlewamy masę mleczno – jajeczną. Mieszamy caly czas do momentu, aż masa stężeje. Odstawiamy do ostudznia. Masło ucieramy na puch i dodajemy wystudzona masę budyniową. Na końcu dodajemy brzoskwinie i delikatnie wszystko łączymy.
Polewa czekoladowa:
– 6 łyżek mleka
– 3 łyżki cukru pudru
– 100 g masła
– 4 łyżki kakao
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż składniki się dokładnie połączą, a polewa zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Na pierwszy blat orzechowy wykładamy masę budyniową. Zostawiamy sobie kilka łyżek. Przykrywamy masę drugim blatem i delikatnie ją dociskamy. Resztę masy wykładamy na wierzch ciasta i polewamy ją przestudzoną polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Z foremnki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 340 kcal.
Smacznego!!!
13 komentarzy
~Obżarciuch
20 lutego 2015 at 15:57bardzo smaczne ciasto Ci wyszło, chętnie poczęstuje sie kawałkiem, a Ciebie w zamian zapraszam na mocno kokosowy tort na bazie kaszy jaglanej
http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/02/tort-kokosowo-jaglany.html
~Rondel
20 lutego 2015 at 15:58uwielbiam wszystko co orzechowe, a ciasta z dodatkiem orzechów to moje ulubione 🙂 Twoje ciasto jest bardzo apetyczne i zachęcające 🙂 zobacz nasze ciasta orzechowe
http://ronddel.blogspot.com/search?q=ciasto+orzechowe+przepisy
~przepismamy
20 lutego 2015 at 16:01Super pomysł.
Polecam śmietanowiec chałwowo kawowy
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/11/smietanowiec-chawowo-kawowy.html
~ania
20 lutego 2015 at 20:46super wygląda i mam okropnego smaczka na ten kawałek, ja zapraszam na domowy wyrób serów np. feta, camembert parmezan i wiele innych lub cydr i miód pitny
http://blog.winoiser.com
~adi
20 lutego 2015 at 16:03Wspaniałe i mniamniuśne 🙂
Polecam kilka moich propozycji ciast
http://www.przepismamy.pl
~mkr
20 lutego 2015 at 16:03Pyszne ciasto. Zapraszam na cappuccino też wg siostry
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/12/ciasto-cappuccino.html?m=0
~Buster
20 lutego 2015 at 16:10Siostra Anastazja wie co dobre, to się już potwierdza nie pierwszy raz 😀 Genialny wypiek!
http://www.buster.pw/zrob-sobie-corn-dogi/
~bułka z chlebem
20 lutego 2015 at 16:28Cudowne, pyszne ciasto, polecam też ciasto Oczy carycy z delikatnym kremem śmietanowo-serowym
http://bulkazchlebem.pl/oczy-carycy
~ciastoBogova
20 lutego 2015 at 18:12Genialne ciasto siostry Anastazji. Piękne zdjęcie. Zapraszam też na moje http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
~pozytywny
20 lutego 2015 at 22:38Ciasto wygląda i jest rewelacyjne 🙂 Pozdrawiam.
~Aga
16 kwietnia 2015 at 18:59Tylko jedna lyzka maki do ciasta?
~Aga
16 kwietnia 2015 at 19:00Dlaczego tylko jedna lyzka maki do ciasta?
Justyna
16 kwietnia 2015 at 22:03Można powiedzieć że mąka jest tu zastąpiona mielonymi orzechami. Zrobiłam tak jak było w przepisie i to ciasto orzechowe wyszło przepyszne. Pozrawiam