Zaczął się u mnie sezon na rabarbar (troszkę późno ale przynajmniej jest). Trafiłam na okaz dość mocno kwaśny, więc pasował idelanie do wypieku który wam prezentuje. Słodki biszkopt i różowa bita śmietana, a pomiędzy nimi rabarbarowy budyń. Jak dla mnie było pyszne, chociaż moja Druga Połówka narzekała troszkę na biszkopt, który chyba odrobinę przesuszyłam. No cóż, zdarza się 🙂 Jeśli nie wiecie co zrobić z nadmiarem rabarbaru, śmiało sięgajcie po ten przepis, a znalazłam go całkiem niedawno na blogu Mała Cukierenka. Polecam serdecznie.
Składniki na blaszkę 20×20 cm:
Biszkopt:
– 2 jajka (białka i żółtka osobno)
– 50 g mąki
– 60 g cukru
– 1 łyżka kakao
– szczypta proszku do pieczenia (pominęłam)
Białka ubijamy, dodajemy cukier i i dalej miksujemy, aż masa będzie bardzo gęsta, gładka i lśniąca. Dodajemy żółtka, krótko miksując je z białkami. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Masa rabarbarowa:
– około 600 g rabarbaru (obranego i pokrojonego)
– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
– 1 budyń waniliowy bez cukru
– 75 g cukru
– 0,5 opakowania galaretki wiśniowej (lub innej)
Do rondelka wrzucamy rabarbar i cukry. Podgrzewamy do momentu, aż zmięknie i zacznie się rozpadać. Budyń rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do masy rabarbarowej. Doprowadzamy ją do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę, mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Masę przekładamy na biszkopt i odkładamy do całkowitego ostudzenia.
Wiśniowa bita śmietana:
– 250 ml śmietanki kremówki 36% + łyżeczka cukru pudru
– 0,5 galaretki wiśniowej (lub o innym smaku)
Galaretkę rozpuszczamy w pół szklance gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Gdy będzie chłodna ale jeszcze płynna, ubijamy śmietankę z cukrem i pudrem i do ubitej śmietanki powoli wlewamy galaretkę, miksując na najmniejszych obrotach. Przełożyłam ją do rękawa cukierniczego, włożyłam na 5 minut do lodówki, a następnie wycisnęłam poduszeczki jak na zdjęciu. Można też masę poprostu równomiernie rozprowadzić po cieście. Wstawiamy ciasto do lodówki by bita śmietana całkiem stężała.
Z foremki wykroiłam 12 dużych porcji. Jedna to tylko 190 kcal.
Smacznego!!!
14 komentarzy
~Obżarciuch
26 maja 2015 at 12:16nakomite to ciacho 🙂 musi byc bardzo smaczne 🙂 zobacz też nasze drożdżówki z rabarbarem
http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/05/drozdzowki-z-rabarbarem-i-kruszonka-z.html
~Rondel
26 maja 2015 at 12:18chętnie zjemy kawałek takiego ciacha 🙂 zobacz tez nasze rabarbarowe inspiracje na ciasta
http://ronddel.blogspot.com/search?q=ciasta+rabarbar+przepisy
~Anna
26 maja 2015 at 12:37Pyszne ciacho, ja polecam domowy wyrób serów, feta, camembert, oscypek i wiele innych lub cydr, chleb i miód pitny http://blog.winoiser.com
~przepismamy
26 maja 2015 at 15:55Pycha!
Polecam ciasto drożdżowe z rabarbarem
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/05/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem.html
~mkr
26 maja 2015 at 16:29Pyszne ciasto 🙂
Zapraszam na prosty, szybki i tani jabłecznik
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/03/prosty-i-szybki-jabecznik.html
~Gość
26 maja 2015 at 14:29Rewelacyjne. Polecam konfiturę z truskawek i rabarbaru
http://inews.com.pl/WordPress3/konfitura-z-truskawek-i-rabarbaru/
~arleta
26 maja 2015 at 12:41fajny przepis, ciasto mniaaam, pozdrawiam http://odchudzaniejestproste.pl
~Anna
26 maja 2015 at 12:23wow ale pyszności, na coś takiego polecam metodę jak jeść słodycze żeby nie tyć 🙂
http://odchudzaniejestproste.pl/spalacz-tluszczu-na-brzuchu-koktajl-na-plaski-brzuch/
gratuluję również zdjęć, pozdrawiam
~bułka z chlebem
26 maja 2015 at 12:39O rany, jakie pyszne ciasto 🙂 Do siebie zapraszam na kruche ciasto z rabarbarem i śmietankową pianką
http://bulkazchlebem.pl/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-smietankowa-pianka
~Buster
26 maja 2015 at 13:42Wygląda tak apetycznie, zbyt mało jemy rabarbaru 🙂
http://www.buster.pw/dlaczego-nie-gram-juz-w-lotto/
~Kopalnia Smaku
27 maja 2015 at 06:51Wygląda smakowicie:) A od siebie polecam bardzo smaczne ciasto na biszkoptach z wiśniami:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/177-100160-ciasto_z_wisniami_na_biszkoptach.html
~Mały Bezglutek
19 czerwca 2015 at 08:38Powiem krótko – przepiękna beza 🙂
Justyna
19 czerwca 2015 at 09:04Ta pianka nie ma z bezą nic wspólnego 🙂 Ale faktycznie wygląda nie najgorzej:-) pozdrawiam
Tiramisu rabarbarowo - pomarańczowe z chałwą - Relaxtime
3 czerwca 2019 at 13:56[…] się nie tylko do ciast i deserów, ale również przetworów. Na pewno pamiętacie rewelacyjne ciasto z rabarbarem i galaretką lub tartę z rabarbarem. Polecam jedno i drugie […]