Gdy po raz pierwszy zobaczyłam wpis tego ciasta na blogu Kulinarne Spotkania, pomyślałam od razu jak pięknie wygląda ten serniczek. Dałam się nabrać, ponieważ w tym cieście nie ma ani grama sera. Całość opiera się na śmietanie. To ciasto powstało nie tylko dlatego, że wyglądało ślicznie na zdjęciu, ale przede wszystkim z ciekawości: jak wogóle smakuje taka masa i to na śmietanie? Okazuje się, że naprawdę wyśmienicie. Większość osób która próbowała mojego wypieku nie wyczuła, że nie ma w nim sera 🙂 Masa nie jest tak mocno zbita i ma konsystencje lekko piankowatą, nie jest też zbyt słodka więc w połączeniu z ciastem świetnie się razem uzupełnia. W oryginalnym przepisie nie było owoców. Ja miałam pod ręką kilka borówek i nektarynkę więc pomyślałam, że nie zaszkodzi je dorzucić. I nie zaszkodziło 🙂
Składniki na blaszkę 24×24 cm:
Ciasto:
– 3 szklanki mąki
– 3/4 szklanki cukru
– 180 g masła
– 6 żółtek
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki kakao (można zrobić wersję bez kakao)
Masa:
– 1000 g śmietany 18% lub 12% ( 4 x 250 g )
– 6 białek
– 2/3 szklanki cukru pudru
– 2 budynie śmietankowe (sam proszek)
Dodatkowo:
– garść borówek i dwie obrane i pokrojone nektarynki – lub inne owoce
Najpierw szykujemy ciasto. Mąkę mieszamy z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i całość siekamy lub zagniatamy na kruszonkę. Na koniec dodajemy żółtka, całość zagniatamy w kulę którą dzielimy na dwie części w proporcjach 40:60. Owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki na około godzinę (tak by można było ciasto spokojnie zetrzeć na tarce). Po tym czasie ścieramy na dużych oczkach większość część ciasta na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na 10-12 min. Ciasto wyciągamy z piekarnika do ostudzenia, a my w tym czasie szykujemy masę, na którą potrzebujemy dość dużą miskę.
Białka ubijamy na sztywna masę (najważniejsza część ) a pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier, cały czas miksując do momentu aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Wówczas dodajemy śmietanę i budynie, całość miksując krótko na wolnych obrotach tylko do połączenia składników lub (nawet lepiej) mieszamy wszystko delikatnie szpatułką. Wylewamy masę na kakaowy spód, układamy owoce i na wierzch ścieramy na tarce pozostałą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika (175 stopni) na 60 min. Ja po 30 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby wierzch się nie przypalił. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. A po całkowitym ostudzeniu przenosimy do lodówki.
Z mojej foremki wychodzi 16 porcji. Jedna porcja to 370 kcal.
Smacznego!!!
7 komentarzy
tosia.antonina
31 sierpnia 2013 at 21:59Uwielbiam sernik czekoladowy 🙂 Ma taki niepowtarzalny smak 🙂
kulinarna148
8 września 2013 at 10:36Normalnie wymiatasz z tyki sernikami.
Wygląda obłędnie 🙂
Justyna
8 września 2013 at 10:59Polecam wypróbować:)
~Renata
16 kwietnia 2014 at 04:54Witam mam pytanie czy śmietana ma być płynna czy raczej gęsta? Ciasto wygląda rewelacyjnie 🙂
Justyna
16 kwietnia 2014 at 07:45Witam, lepiej żeby śmietana należała do tych gęstszych. Gdyby wydawała się zbyt płynna można dodać więcej budyniu lub mąki ziemniaczanej. Pozdrawiam
~Ania
6 czerwca 2014 at 09:50A czy zamiast śmietany można dodać jogurty typu greckiego?
Justyna
6 czerwca 2014 at 10:24Można. Tylko w takim przypadku polecam zamiast samych białek dodać całe jajka (białka i żółtka osobno – żółtka utrzeć z cukrem a białak ubić i delikatnie wmieszać na końcu). Pozdrawiam:-)