Czas na deser 🙂 A moją ulubiona wersją deserów jest połączenie czekolady z owocami. Czyli prosto, smacznie i słodko. Chociaż w tym przypadku słodko zależy od tego jakich owoców użyjemy. A do deseru tego typu można użyć dosławnie wszystkiego, bo chyba nie ma owoców które nie komponowałyby się z czekoladową truflą 🙂
Składniki na 3 porcje takie jak na zdjęciach:
Czekoladowa trufla:
– 125 ml śmietanki kremówki
– 80 g gorzkiej czekolady
– 2 łyżeczki cukru pudru
Śmietankę podgrzewamy w garnuszku z grubym dnem. Gdy jest ciepła wrzucamy do niej połamane kawałki czekolady oraz cukier puder i wszystko dokładnie mieszamy aż do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masę odstawiamy do ostygnięcia, aby było szybciej można wstawić ją do lodówki. Wyczekujemy momentu gdy masa będzie już zastygać, ale jeszcze będzie można ją mieszać. Wówczas należy ja zmiksować, aż do momentu w którym zmieni kolor na jaśniejszy. Masę przekładamy do pucharków.
Pozostałe składniki:
– 125 ml śmietanki kremówki + 2 łyżeczki cukru pudru
– 1 duża pomarańcza
– kakao do ozdoby
Pomarańczę obieramy i kroimy w dowolnej wielkości kawałki. Układamy na masie czekoladowej, a całość przykrywamy bitą śmietaną ubitą z dwoma łyżkami cukru pudru. Deser przyozdabiamy odrobiną kakao. Deser najlepiej trzymać w lodówce.
Jedna porcja to 570 kcal
No Comments