Szybkie tiramisu to po prostu ten klasyczny deser w jak najprostszej formie. Do masy potrzebujemy tylko dwóch składników i nie ma w niej jajek. Deser podajemy w pucharkach lub szklankach lub jakimkolwiek innym naczyniu. Pozostałe składniki są bez zmian, czyli mamy tu też biszkopty i kakao. Oczywiście kawa do nasączenia biszkoptów również. Chociaż biszkopty można maczać w dowolnym płynie tworząc dowolnie smakowy deser. Można je nasączyć w soku pomarańczowym, a zamiast kakao pomiędzy warstwami wyłożyć mało słodką pomarańczową lub inną marmoladę. I już mamy zupełnie inny deser. A tu znajdziecie wariację na temat oryginalnego deseru: tiramisu z czekoladą.
Szybkie tiramisu, składniki na 4-5 niewielkich pucharków:
Składniki:
- pół szklanki mocnej zaparzonej i ostudzonej kawy
- 2 łyżki kakao
- około 10 szt. biszkoptów
- 150 g mascarpone
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
Wykonanie:
Kawę zaparzamy i odstawiamy do ostudzenia (jak mi się spieszy to nie studzę). Mascarpone, śmietankę i cukier puder wrzucamy do miski. Miksujemy aż składniki się połączą tworząc jednolity krem (nie musi być sztywny). Biszkopty łamiemy na pół, maczamy z każdej strony w kawie i układamy na dnie pucharków lub szklanek. Na biszkopt dajemy po łyżce kremu (lub przekładamy go do woreczka, łatwiej jest wyciskać kiedy mamy małe pucharki). Krem obficie posypujemy kakao. Powtarzamy warstwy: biszkopty, krem i kakao. U mnie wyszły po 3 warstwy na pucharek. Jednemu zabrakło kremu i wyszły dwie 🙂 Dowolnie przyozdabiamy i chłodzimy minimum 30 min w lodówce.
Smacznego!!!
Smacznego!!!
Justyna
6 komentarzy
Julia
21 lutego 2023 at 19:13Po słowie tiramisu, dalej nie czytam tylko lecę do kuchni 🙂
Justyna
22 lutego 2023 at 14:39W takim razie życzę smacznego 🙂
K.P.
23 lutego 2023 at 09:07Szybkie tiramisu to zawsze trafiony deser do kawy. Zapisuje na przyszłość 🤝🙋
Justyna
28 lutego 2023 at 10:41Zgadza się. Jest deserem popularnym ale fajnie jest go również urozmaicać 🙂
Anna
8 marca 2023 at 14:27Fajne pomysły na modyfikację tiramisu, zwłaszcza opcja z pomarańczową marmoladą brzmi pysznie. 🙂
Justyna
9 marca 2023 at 10:40Fajnie jest mieć taką podstawę, a później ją urozmaicać 🙂