Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ SERNIKI

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy taki bardzo kokosowy to przepis za który zabierałam się jak za jeża. A to dlatego, że pierwszy raz używałam mleczka kokosowego, a właściwie śmietanki kokosowej która na mleku się tworzy. Nie miałam żadnego doświadczenia, więc miałam wątpliwości co do konsystencji i długości pieczenia. Tym bardziej się cieszę, że sernik wyszedł rewelacyjny. Oczywiście jest to przepis typowy dla fanów kokosa no i czekolady. Ciasto nie wyszło słodkie. Na spód użyłam czekolady 90%, a w samej masie serowej nie ma dużo cukru. Cieszę się, że sernik nie wyszedł „zamulający”, tak jak niektóre kupne słodycze z kokosem w składzie.

Sernik kokosowy, przepis na tortownicę 20 cm:

SPÓD:

  • 100 g herbatników maślanych (ok 18 sztuk)
  • 40 g gorzkiej czekolady (u mnie 90% kakao)
  • 30 g masła

Herbatniki blendujemy na piasek. Masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do ciastek i mieszamy aż czekolada z masłem dokładnie oblepi herbatniki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przesypujemy do niej masę ciasteczkową i ugniatamy ją dokładnie np. dnem szklanki. Dobrze chłodzimy w lodówce, lub krócej w zamrażarce (spód ma być twardy).

MASA SEROWA:

  • 200 g sera na serniki
  • 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 200 ml śmietanki kokosowej
  • 100 g cukru
  • 40 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżką mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Wykonanie masy serowej jest banalnie proste. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. jeżeli chodzi o śmietankę kokosową, to użyłam tu gęstej części mleka kokosowego. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Miksujemy tylko do momentu ich połączenia, czyli naprawdę krótko. Przelewamy masę na zimny spód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut. Można piec w kąpieli wodnej, żeby masa nie popękała i byłą bardziej kremowa. Ja tego nie robię, ponieważ wolę bardziej zbite serniki, a pęknięcia mi nie przeszkadzają. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu szykujemy polewę.

POLEWA CZEKOLADOWA:

  • 60 g gorzkiej czekolady (u mnie 70% kakao)
  • 60 ml śmietanki kremówki

Śmietankę lekko podgrzewamy. Do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy tak długo, aż czekolada się roztopi tworząc gładki sos. Przelewamy na sernik, dowolnie dekorujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy na minimum kilka godzin do lodówki.

sernik kokosowy
Sernik kokosowy
sernik
Ciasto kokosowe z mleczkiem kokosowym
sernik kokosowy
Przepyszny sernik kokosowy z czekoladą
kokos
Kokos i czekolada w serniku
czekolada
Najlepszy sernik kokosowy

Smacznego!!!

Justyna

Ps. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Lena Gotuje
    14 lutego 2023 at 14:20

    Pyszności! 🙂

    • Reply
      Justyna
      15 lutego 2023 at 11:20

      Tak, wyszedł genialnie 🙂

  • Reply
    Weronika
    12 marca 2023 at 14:25

    Ten sernik wygląda przepysznie! Ja też nie miałam nigdy okazji używać śmietanki kokosowej, ale przepis kusi.

    • Reply
      Justyna
      14 marca 2023 at 11:50

      Koniecznie spróbuj. Jeśli tylko lubisz kokos to na pewno Ci posmakuje 🙂

    Leave a Reply

    dwanaście − dwanaście =