Bez kategorii/ BROWNIES/ CIASTA I DESERY/ SERNIKI

Sernikobrownie o smaku tiramisu

sernikobrownie

Sernikobrownie jest już samo w sobie ciastem przepysznym. Brownie z faktu, że jest ciastem mokry i ciężkim i do tego na maksa czekoladowym. A w połączeniu z warstwą serową daję kombi prawie idealne. Prawie bo ostateczny wynik zawsze robią dodatki. W tym przypadku w jednej i drugiej masie jest kawa. Uwielbiam sernikobrownie z owocami, tak jak np. sernikobrownie z malinami ale muszę przyznać, że to połączenie z kawą też jest przepyszne. Zabrakło chyba tylko kakao na wierzchu, żeby mieć wrażenie, że to faktycznie tiramisu 🙂

Sernikobrownie o smaku tiramisu, przepis na blaszkę 20×20 cm:

Masa czekoladowa:

  • 130 g masła w temperaturze pokojowej
  • 130 g cukru
  • 130 g gorzkiej czekolady 60-70% kakao
  • 80 g mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki mocnej kawy (zaparzonej)

Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jajku za każdym razem miksując. Na końcu dodajemy mąkę i ostudzoną kawę. Jeszcze raz miksujemy. Szykujemy masę serową.

Masa serowa:

  • 330 g sera na serniki (lub pół na pół z mascarpone)
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • łyżka mocnej kawy (zaparzonej)

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy bardzo krótko, tylko do momentu połączenia składników.

Włączamy piekarnik. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy 3/4 masy ciemnej. Następnie całą masę serową. Na wierzch resztę ciemniej. Polecam wykładać ją małą łyżeczką ponieważ jest dość gęsta. Można wymieszać warstwy wykałaczką tworząc „esy-floresy” lub pozostawić warstwy ciasta. Pieczemy 40-45 min w 170 stopniach. 

sernikobrownie
Sernikobrownie
czekolada
Genialne ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe
Sernikobrownie o smaku tiramisu
tiramisu
Sernik i ciasto czekoladowe
sernikobrownie
Sernikobrownie najlepsze

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Honorata
    12 lutego 2023 at 10:54

    Prawdziwie wyjątkowe połączenie smaków. <3 Deser idealny

    • Reply
      Justyna
      15 lutego 2023 at 11:20

      Dokładnie, przepyszne 🙂

  • Reply
    Brownie Ferrero Rocher - Relaxtime czas na wypieki
    7 listopada 2023 at 15:41

    […] Brownie Ferrero Rocher to była moja zachcianka. Od dawna miałam ochotę na typowe, mocno czekoladowe ciasto. Zdecydowałam oczywiście, że będzie to brownie ale tym razem z dodatkiem orzechów. Polewa czekoladowa wypełniona drobno posiekanymi migdałami doskonale się tu wpasowała. Wiem, że w oryginale Ferrero Roche są orzechy laskowe. Ale jak się nie ma co się chce to się lubi to co się ma. Z migdałami połączenie wyszło genialne. A jeśli lubisz ciasta czekoladowe to koniecznie wypróbuj sernikobrownie o smaku tiramisu […]

  • Leave a Reply

    4 − 2 =