Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ DESERY/ PRALINY, CIASTECZKA i MUFFINY

Wafle z kremem czekoladowym

Wafle z kremem czekoladowym to jeden z tych przepisów, które większość z nas pamięta z dzieciństwa. W ogóle wafle przełożone różnym nadzieniem to przysmak wielu z nas. Można przełożyć je masą krówkową, galaretką, nutellą, masłem orzechowym, kajmakiem lub tak jak ja pokusić się o krem czekoladowy, który nie jest czekoladą 🙂 Pewnie opcji jest jeszcze kilka ale wymieniłam chyba te najbardziej popularne. Z podanych proporcji wyszło mi dość sporo masy. Ale jak zaczęłam przekładać nią wafle to doszłam do wniosku, że następnym razem zrobię podwójną porcję ponieważ wyszło „na styk”. Zwłaszcza, że nie cała porcja kremu wylądowała na wafla. Niestety pokusiłam się o to żeby sprawdzić, czy krem wyszedł smaczny 🙂

Wafle z kremem czekoladowym, składniki:

Krem czekoladowy:

  • 250 g masła
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao
  • 100 g cukru
  • 8 łyżek wody
  • 6 łyżek mleka w proszku

Dodatkowo:

  • opakowanie wafli

Przepis będzie szybki 🙂 Spodoba wam się 🙂 Do garnuszka wrzucamy masło, kakao, cukier i wodę. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Masa powinna być jednolita. Ściągamy z gazu i odkładamy do ostudzenia. Gdy masa będzie chłodniejsza dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy.

Przekładamy każdego wafla. Smaruję kremem po obu stronach (czyli tych które się ze sobą stykają), tak żeby dziurki w waflu wypełniły się kremem. nie daję więcej, ponieważ boję się, że krem będzie wylewał się brzegami. Wafle owijam w papier lub folię spożywczą i obciążam czymś ciężkim np. drewnianą deską do krojenia. Cały myk polega na tym, żeby obciążyć całą powierzchnię wafli, inaczej mogą się one zacząć „falować”. Podaję dopiero na drugi dzień.

Wafle z kremem czekoladowym
Wafle z kremem czekoladowym
wafle
Najprostszy krem czekoladowy do wafli
wafle z kremem czekoladowym
Wafle z kremem

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

dziewiętnaście − jedenaście =