Bez kategorii/ BROWNIES/ CIASTA I DESERY/ CIASTO NA NIEDZIELĘ - SZYBKIE I ŁATWE/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Brownie Ferrero Rocher

brownie

Brownie Ferrero Rocher to była moja zachcianka. Od dawna miałam ochotę na typowe, mocno czekoladowe ciasto. Zdecydowałam oczywiście, że będzie to brownie ale tym razem z dodatkiem orzechów. Polewa czekoladowa wypełniona drobno posiekanymi migdałami doskonale się tu wpasowała. Wiem, że w oryginale Ferrero Roche są orzechy laskowe. Ale jak się nie ma co się chce to się lubi to co się ma. Z migdałami połączenie wyszło genialne. A jeśli lubisz ciasta czekoladowe to koniecznie wypróbuj sernikobrownie o smaku tiramisu

Brownie Ferrero Rocher, składniki na blaszkę 20×20 cm:

Brownie:

  • 200 g czekolady min 70% kakao
  • 125 g masła
  • 3 małe jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 łyżki dowolnych mielonych orzechów
  • szczypta soli

Czekoladę wraz z masłem podgrzewamy w garnku na bardzo małym ogniu. Do momentu rozpuszczenia i połączenia składników. Ściągamy z palnika i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem kilka minut, tak by lekko zwiększyły objętość. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy krótko i na wolnych obrotach. na końcu dodajemy mąkę, mielone orzechy i sól. Mieszamy całość szpatułką. Przelewamy ciasto do foremki i pieczemy 20 min w 180 stopniach. Ciasto odkładamy do ostudzenia.

Polewa:

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g czekolady gorzkiej min 70% kakao
  • 100 g drobno posiekanych orzechów ( u mnie migdały)

Śmietankę podgrzewamy. Nie gotujemy. Do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Do masy wrzucamy orzechy, dokładnie mieszamy i przekładamy na ciasto, wyrównując szpatułką. Ciasto kroimy po zastygnięciu polewy

brownie
Brownie Ferrero Rocher
czekolada
Ciasto intensywnie czekoladowe z orzechami
ciasto czekoladowe
Najlepsze ciasto czekoladowe
brownie ferrero rocher
Brownie Ferrero Rocher

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

dwadzieścia − 12 =