Deser z bananem i jogurtem skyr to pyszna przekąska stworzona z potrzeby zutylizowania kilku rzeczy w lodówce/szafce, na których ewidentnie kończyła się data ważności. Nawet nie do końca zaplanowałam co tam w środku będzie. Po prostu wyjęłam składniki, które chciałam zużyć i poukładałam je warstwami w szklankach. Deser wyszedł przepyszny i za sprawą jogurtu skyr i banana, mocno sycący. Dodałam do niego również czekoladę, co nie było najlepszym pomysłem. Albo było, tylko należało ją połączyć z czymś, żeby pozostałą w kremowej formie. Deser musi być przechowywany w lodówce, więc czekolada wewnątrz stwardniała, tworząc skorupę. Z drugiej strony nadało to deserowi element „chrupiący”, więc w sumie nie wyszło tak źle.
Deser z bananem i jogurtem skyr, przepis na 3 niewielkie szklanki:
Składniki:
- 250 g gęstego jogurtu skyr
- 150 g słodkiego kremu ( u mnie słonecznikowy do kanapek, pasować będzie krem pistacjowy, migdałowy czy nutella)
- 40 g gorzkiej czekolady
- 6 herbatników maślanych
- 2 łyżki dowolnych mielonych orzechów
- 2 małe lub 1 duży banan
Wykonanie:
Czekoladę roztapiamy. Banana kroimy w plastry. Polałam go odrobiną soku z cytryny, żeby zbyt szybko nie ściemniał. Herbatniki połamałam, pokruszyłam na piasek i połączyłam z orzechami. Jogurt wymieszałam z kremem kanapkowym. Przygotowałam 3 szklanki. Na dnie każdej wysypałam po 2 łyżki mieszanki orzechowo – herbatnikowej. Następnie nałożyłam po 2 łyżki kremu. Przykryłam warstwą bananów, również na brzegach szklanek. Banany polałam rozpuszczoną czekoladą. Warstwy powtarzałam do momentu wyczerpania składników. Moje 3 szklanki były wypełnione po brzegi, więc myślę, że spokojnie można byłoby podzielić tą ilość na 4 porcje
Smacznego!!!
Justyna
1 Comment
Wypieki Beaty
26 marca 2024 at 10:01Pyszny deserek 🙂