Jeśli zostanie wam w domu jedno duże jabłko, a macie ochotę na smaczny deser to crumble są w tym przypadku wyjściem idealnym. Crumble czyli poprostu owoce zapieczone pod słodką kruszonką. U mnie są to dziś akurat jabłka, a właściwie tylko jedno jabłko obficie obsypane cynamonem oraz kruszonka z kilkoma płatkami migdałowymi. Szybko, słodko i smacznie. Polecam serdecznie.
Składniki na 3 kokilki:
– jedno duże jabłko
– cynamon do smaku
– garść płatków migdałowych
– odrobina masła do wysmarowania foremek
Kruszonka:
– 6 łyżek mąki
– 4 łyżki cukru
– 50 g zimnego masła
Kokilki smarujemy cienką warstwą masła. Jabłka kroimy w większe kawałaki i układamy w foremkach. Zasypujemy dowolna ilością cynamonu. Składniki na kruszonkę zagniatamy palcami, do momentu aż wszystkie sie połączą. Kruszonkę przekładamy na jabłka (im więcej tym lepiej) i posypujemy płatkami migdałowymi. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 min (do momentu aż kruszonka ładnie się zarumieni). Zjedliśmy jeszcze na ciepło, więc nie wiem jak smakują po ostudzeniu 🙂
Jedna foremka to około 340 kcal.
Smacznego!!!
2 komentarze
~foodmania
19 grudnia 2014 at 09:28aromatyczny, pyszne deser! 🙂
~ania
3 stycznia 2015 at 13:55pysznie wyglądający deser, zjadłabym… ja polecam domowy wyrób serów: gouda, parmezan i inne lub cydru z jabłek http://blog.winoiser.com