Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA KRUCHE I TARTY

Malinowa tarta sernikowa

Malinowa tarta sernikowa (2)Z tą tartą to taka całkiem ciekawa historia, ponieważ miała być ona właściwie zupełnie innym ciastem. Planowałam zrobić tartę z przepisu Cake Time. Ale gdy już zaczęłam ją przygotowywać doszłam do wniosku, że jednak nie chcę aż tak wytrwanego spodu jak w oryginale, więc zrobiłam kruchy spód z własnego przepisu. A potem okazało się, że nie mam w domu żelatyny. W zamian znalazłam w lodówce mascarpone. I w ten sposób powstało coś w formie sernika, ale bardzo lekkiego. Konsystencją przyminał jakby piankę. Ale o dziwo, moja Druga Połowa była zachwycona. W smaku efekt końcowy wyszedł rewelacyjny. Naprawdę polecam wypróbować.

Składniki na tortownice 20 cm:

Kruchy spód:

– szklanka mąki

– 1 małe jajko

– 70 g zimnego masła – pokrojonego w drobną kostkę

– 0,3 szklanki cukru pudru

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 czubata łyżka kakao

– opcjonalnie łyżka zimnej wody, gdyby ciasto nie chciało sie połączyć

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy tworząc kulę. Następnie wałkujemy na wielkość większą niż foremka, tak by oblepić również do 2 cm boki. Foremkę należy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia. Podpiekamy spód 15 min w 180 stopniach (nie musi być całkowicie upieczony).

Masa malinowa:

– 250 g jogurtu malinowego (nie może być do picia ponieważ jest za rzadki)

– 250 g mascarpone

– 1 jajko

– 1 łyżka mąki pszennej

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 1 łyżka cukru (opcjonalnie)

Jajko należy dobrze roztrzepać. Następnie dodajemu cukier, jogurt i mascarpone. Miksujemy do połączenia składników i na końcu dodajemy obie mąki, znów dobrze mieszając. Wylewamy na kruchy spód i pieczemy około 50 min w temp. 170 stopni (ostatnie 15 min przykryłam ciasto folią aluminiową). Tak jak sernik, zostawiamy ciasto do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

Polewa kakaowa:

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżki cukru

– 2 łyżki śmietany 18%

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do momentu połaczenia składników. Następnie zdejmujemy z gazu, gdy masa zacznie gęstnieć, wylewamy na ciasto i wstawiamy je do lodówki.

Z foremki wyszło 8 sporych porcji. Jedna to 410 kcal.

Malinowa tarta sernikowa (5)

Malinowa tarta sernikowa (3)

Malinowa tarta sernikowa (4)Smacznego!!!

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    ~gin
    4 stycznia 2014 at 21:13

    Wygląda bardzo leciutko i puszyście, mniam 🙂

    • Reply
      Justyna
      5 stycznia 2014 at 08:51

      Dokładnie taka wyszła:-) Lekka i puszysta

  • Reply
    U&K
    7 stycznia 2014 at 17:57

    Cud miód i malinki ! 😀 dosłownie…

    • Reply
      Justyna
      7 stycznia 2014 at 19:17

      Szkoda tylko ze zabrakło prawdziwych malin:( Poczekamy do lata:)

    Leave a Reply

    trzynaście + 10 =