Najprostsze tiramisu z jagodami to oczywiście wariacja na temat tego popularnego deseru. Jeden z najprostszych do wykonania kremów, bez jajek, w połączeniu z biszkoptami nasączonymi w kawie oraz jagodami. Połączenie przepyszne. Deser wykonuje się ekstremalnie szybko. Jagody można zamienić na dowolne owoce. Ze względu na krem, deser należy przechowywać w lodówce.
Najprostsze tiramisu z jagodami, przepis na około 6 pucharków:
Składniki:
- szklanka zaparzonej kawy
- 18-20 sztuk podłużnych biszkoptów
- 1 łyżka kakao
- 300-400 g jagód
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Zaparzoną kawę odkładamy do lekkiego ostudzenia. Szykujemy krem: wszystkie składniki czyli mascarpone, śmietankę i cukier puder przekładamy do miski i miksujemy do momentu powstania jednolitego gęstego kremu. Krem można przełożyć do rękawa cukierniczego. Część owoców rozgniatamy widelcem i łączymy z resztą. Można dosłodzić gdyby były bardzo kwaśnie. Na dno każdego pucharka układamy po jednym lub półtora ( w zależności jakie macie pucharki) namoczonym w kawie biszkoptów. Następnie posypujemy je odrobinę kakao i nakładamy po czubatej łyżce kremu. Dalej po łyżce owoców. Warstwy powtarzamy do momentu zużycia składników. Deserki przechowujemy w lodówce
Smacznego!!!
Justyna
No Comments