Ciasto z jabłkami i migdałową kruszonką zrobiło furorę. Przyznaje, że się nie spodziewałam. W zasadzie jest to mega proste i szybkie wykonaniu ciasto biszkoptowe z jabłkami. I na tym można byłoby poprzestać. Taka opcja też byłaby bardzo smaczna ponieważ nie jest to zwykły biszkopt. Dodatek śmietanki kremówki sprawia, że ciasto jest wilgotne i sprężyste. Ale…. cały sekret tkwi w tej nieziemskiej migdałowej kruszonce, która dodaje ciastu niesamowitego charakteru. No i jest tak pyszna, że można by się nią zajadać nawet bez ciasta. Całość wypada rewelacyjnie 🙂 🙂 🙂
Ciasto z jabłkami i migdałową kruszonką przepis na blaszkę 20×20 cm:
Ciasto biszkoptowe:
- 140 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 70 g cukru
- 100 ml śmietanki kremówki
- szczypta soli
- skórka z jednej cytryny
- ok. 3 jabłek
Kruszonka:
- 60 g masła
- 80 g cukru
- 100 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Jabłka obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, solą i skórką z cytryny. Jajka miksujemy w raz z cukrem, aż masa będzie gęsta, puszysta i co najmniej podwoi swoją objętość. Dobrze jest miksować minimum 10 min. Dalej miksując na niewielkich obrotach dodajemy śmietankę. Gdy składniki się połączą. Dosypujemy mąkę i delikatnie mieszamy wszystko szpatułką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do foremki (nie będzie go dużo). Dość gęsto układamy na wierzchu jabłka i wkładamy do piekarnika na około 20 minut.
W tym czasie. Rozpuszczamy masło. Dodajemy masło i płatki migdałowe. Mieszamy i podgrzewamy. Ja podgrzewałam tak długo, aż płatki zaczęły się lekko złocić (nie muszą). Na 5 minut przed końcem pieczenia wyciągamy ciasto, wykładamy kruszonkę i pieczemy kolejne 10-15 minut. Wyciągając ciasto sprawdziłam szybko patyczkiem czy jest już upieczone.
Jedyny minus ciasta. Kruszonka się kruszy przy krojeniu. Jednocześnie jest to plus bo można ją podjadać 🙂 Jeżeli będzie wam to przeszkadzać to należy zmniejszyć jej ilość o połowę.
Z blaszki wykroiłam 14 porcji. Jedna to 210 kcal.
Smacznego!!!
Justyna
PS. Źródło przepisu blog Domowe-Wypieki
No Comments