Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTO NA NIEDZIELĘ - SZYBKIE I ŁATWE/ CZEKOLADOWE WYPIEKI/ INNE

Biszkopt z kremem orzechowym

Biszkopt z kremem orzechowym to odpowiedź na moją zachciankę. Zasmakowałam się ostatnio w masłach orzechowych. Kiedyś ich nie lubiłam ale jak widać wszystko się może z wiekiem zmienić 🙂 Obecnie jej uwielbiam ale w wersji nie pieczonej. Czyli nieprzetworzonej. Stąd pomysł na stworzenie prostego i szybkiego ciasta. Podstawą jest biszkopt genueński czyli taki w którym ubijamy całe jajka. Wykorzystywałam go już kilkakrotnie między innymi w cieście z czekoladą i bananami. Chyba wolę miksować całe jajka niż białka i żółtka osobno. Biszkopt nasączyłam kawą. Uważam, że był to strzał w dziesiątkę. Dalej jest krem z masłem orzechowym, orzechy i polewa czekoladowa. Fajne, proste i szybkie ciasto które smakiem przypomina mi jakiś batonik. Ale nie do końca umiem powiedzieć który 🙂

Biszkopt z kremem orzechowym przepis na blaszkę 20×20 cm:

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 6 płaskich łyżek mąki
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • pół szklanki zaparzonej kawy do nasączenia

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masło roztapiamy. Jajka z cukrem długo miksujemy. Do momentu, aż masa potroi objętość, będzie jasna i puszysta. Zajęło mi to około 10-12 minut. Dodaje roztopione masło, ciągle miksując. Na końcu przesiewam mąkę i całość mieszam szpatułką. Masę przelewam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 10-12 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt odkładam do ostudzenia. Ostudzony nasączam kawą.

Masa orzechowa:

  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • garść orzechów ( u mnie laskowe poprzekrawane w połówki)

Masło miksujemy krótko z cukrem pudrem i masłem orzechowym. Do smaku lub konsystencji można dodać więcej masła orzechowego. Przekładamy na ostudzony biszkopt i wyrównujemy. Układamy na wierzchu orzechy i wkładamy do lodówki do lekkiego schłodzenia i stężenia kremu orzechowego. Dopiero wówczas szykujemy polewę czekoladową.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady 70% kakao
  • 2 łyżki masła (polecam zastąpić śmietanką)

Czekoladę roztapiamy wraz z masłem i przelewamy na ciasto. Ponownie wstawiamy do lodówki. Zastąpiłabym masło śmietanką, żeby polewa była bardziej miękka i żeby ciasto łatwiej było pokroić.

Z foremki wykroiłam 18 porcji. Jedna to 180 kcal

biszkopt z kremem orzechowym
Biszkopt z kremem orzechowym
biszkopt z kremem orzechowym
Biszkopt nasączony kawą z orzechami
masło orzechowe
Ciasto dla fanów masła orzechowego
orzechy
Orzechy + czekolada + mało orzechowe
biszkopt
Biszkopt z kremem orzechowym

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

piętnaście + 16 =