Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI

Ciasto truskawkowe bez pieczenia

Ciasto truskawkowe bez pieczenia. Ojej ale to wyszły pyszności. Lekkie, proste i szybkie ciasto idealne na lato. Chyba najważniejsze jest to, że jest to ciasto bez pieczenia, a pomimo to nie trzeba długo czekać na wystygnięcie poszczególnych warstw. Masę budyniową przekładamy na herbatniki od razu, jeszcze kiedy jest ciepła. Użyłam w tym cieście nowego budyniu (kupionego w Austrii) i widzę, że masa wyszła troszkę zbyt zbita. Przy budyniach kupowanych w Polsce powinno być idealnie, ponieważ już nie raz ten krem robiłam. Ciacho polecam 🙂

Ciasto truskawkowe bez pieczenia, przepis na foremkę 20×20 cm:

SPÓD i PRZEŁOŻENIE:

  • 30-35 sztuk herbatników maślanych

MASA BUDYNIOWA:

  • 500 ml mleka
  • 60 g budyniu waniliowego w proszku (2 opakowania)
  • 150 g cukru
  • 150 g masła

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i na dno układamy pierwszą warstwę herbatników. Do garnka wrzucamy cukier, masło i około 350 ml mleka. Podgrzewamy, aż masło się rozpuści i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie w reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Dolewamy do wrzącego mleka i na małym ogniu gotujemy kilka minut ciągle mieszając, do momentu aż masa zacznie tężeć. Na herbatniki wylewamy połowę masy budyniowej, przykrywamy drugą warstwą herbatników i wylewamy resztę kremu. Znów układamy herbatniki, czyli trzecią warstwę i wstawiamy foremkę do lodówki.

MASA TRUSKAWKOWA:

  • 400-500 g truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier (opcjonalnie)

Kilka truskawek kroimy w drobną kosteczkę. Resztę blendujemy. Wrzucamy wszystkie razem do garnka. Dolewamy soku z cytryny i opcjonalnie cukru (ja zrezygnowałam, ze względu na galaretkę). Całość doprowadzamy do wrzenia, dosypujemy galaretkę, dokładanie mieszamy, żeby galaretka się rozpuściła i ściągamy z palnika. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Gdy masa zaczyna gęstnieć lub robi się chłodna, przelewamy ją na ostatnią warstwę herbatników.

MASA ŚMIETANOWA:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 śmietan fix

Kremówkę miksujemy wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem, aż bita śmietana będzie gęsta. Przekładamy na masę truskawkową, dla ozdoby posypujemy gorzkim kakao i wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 2 godziny.

ciasto truskawkowe bez pieczenia
Ciasto truskawkowe bez pieczenia
bez pieczenia
Bez pieczenia z truskawkami
ciasto bez pieczenia
Proste i szybkie ciasto bez pieczenia z truskawkami
truskawki
Truskawki z masą budyniową
ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Daniel
    21 czerwca 2022 at 09:56

    Bardzo dobry i szybki przepis. W sam raz na rozpoczynający się sezon na truskawki.

    • Reply
      Justyna
      21 czerwca 2022 at 10:23

      Szkoda, że one tak szybko się kończą

  • Reply
    Chris.
    27 czerwca 2022 at 14:01

    Szybkie i proste ciasto bez pieczenia super alternatywa dla ludzi z deficytem czasu. Deser do kawy jak marzenie 🙂

  • Reply
    Wioleta
    29 czerwca 2022 at 18:23

    Ciasta bez pieczenia przepis dla każdego

    • Reply
      Justyna
      1 lipca 2022 at 20:40

      Zgadza się, każdy będzie w stanie je zrobić

    Leave a Reply

    18 − trzy =