Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Podwójnie musowe ciastowe czekoladowe

Kiedy wypatrzyłam to ciasto na blogu Moje Wypieki wiedziałam, że kiedyś na pewno zawita na moim stole. Ale muszę przyznać, że miałam przed nim pewien respekt i stracha czy się uda. Zwłaszcza, że w oryginale wygląda naprawdę fantastycznie. Ale jak to mówią nie taki diabeł  straszny jak go malują. Okazało się że najważniejsze to bardzo dokładne połączenie składników. I  teraz mam wrażenie, że to ciasto po prostu nie może się nie udać. Na dodatek znalazłam idealne zastosowanie dla dżemu poziomkowego. Wszystkim posmakowało połączenie intensywnego ciasta czekoladowego z orzeźwiającym dżemem 😆

Składniki na tortownicę 20 cm:

Ciasto musowe:

– 110 g miękkiego masła

–  110 g gorzkiej czekolady

– 4 jajka (białka i żółtka osobno)

– 120 g cukru

– 1 łyżka kakao

Mus czekoladowy

– 80 g miękkiego masła

– 80 g gorzkiej czekolady

– 2 jajka (białka i żółtka osobno)

-80 g cukru

– 1 łyżeczka kakao

– 2 listki (lub 2 łyżeczki) żelatyny rozpuszczonej w 80 ml gorącej wody

Masło razem z czekoladą roztapiamy w garnku. Żółtka miksujemy, pod koniec dodając kakao. Do całości wlewamy czekoladę z masłem i dobrze miksujemy. Osobno ubijamy białka dodając pod koniec cukier (łyżka po łyżce). Ubijmy do momentu, aż będą sztywne i błyszczące. Powoli łączymy je z masą czekoladową. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 180 stopni na 25 – 30 min. Ciasto bardzo mocno wyrośnie, a potem opadnie (na środku zostawiając uniesione  boki). Na jego wierzchniej warstwie utworzy się lekka skorupka. Gdyby ciasto podczas stygnięcia nie opadało, możemy tę skorupkę delikatnie naciąć nożem by zrobić miejsce na mus.

Gdy ciasto jest już chłodne szykujemy mus. Procedura jest prawie identyczna jak przy cieście. Masło topimy z czekoladą. Żółtka miksujemy z kakao i na końcu dodajemy masę czekoladową. Osobno ubijamy białko z cukrem. Na końcu delikatnie mieszamy pianę z masą. Żelatynę rozpuszczamy i jako ostatnia dodajemy do masy. Całość można wstawić na  pół godziny do lodówki by mus delikatnie stężał i dopiero wtedy wylać na ciasto. Całość posypałam startymi na małych oczkach dwoma kostkami mlecznej czekolady. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny,  a najlepiej na całą noc.

Z tortownicy o średnicy powinno wyjść 8 porcji i wówczas jeden kawałek to 520 kcal. W praktyce jednak okazało się, że ciasto jest tak intensywnie czekoladowe, że wyszło mi 11 porcji czyli 380 kcal w każdej.

Smacznego!!!

You Might Also Like

18 komentarzy

  • Reply
    ~Malwinka
    21 lipca 2013 at 11:46

    Wygląda fantastycznie!

    • Reply
      Justyna
      21 lipca 2013 at 11:49

      Dziekuje:)

  • Reply
    ~Tosia
    21 lipca 2013 at 16:32

    Teraz będzie mi się śniło to po nocach! :)pychotka 🙂

  • Reply
    ~gin
    22 lipca 2013 at 17:48

    Mmm, musiało smakować obłędnie. A wygląda wprost powalająco 🙂

    • Reply
      Justyna
      22 lipca 2013 at 20:54

      Zgadza się, smakowało niesamowicie:)

  • Reply
    rumburak
    25 lipca 2013 at 15:13

    Zrobiłem ale mi się mocno rozlatywało, może coś z żelatyną- zapraszam do mnie http://ciekawe-miejsca-polska-wakacje.blog.pl/

    • Reply
      Justyna
      25 lipca 2013 at 17:17

      Mozliwe ze uzyles odrobine za malo. Ale to nic, nastepnym razem sie uda:)

  • Reply
    ~Kultura
    25 lipca 2013 at 18:49

    Ciasto pierwsza klasa, wygląd jak i zapewne smak muszą być interesujące.

    • Reply
      Justyna
      25 lipca 2013 at 21:17

      Zgadza się. Smak jest mega czekoladowy ale struktura bardzo delikatna!!

  • Reply
    ~Aśka
    25 lipca 2013 at 19:51

    pyszności, jak zrobię sobie przerwę w diecie, a to będzie już niedługo, 21 sierpnia mam imieniny, to przygotuję właśnie to ciasto! jestem zachwycona

    • Reply
      Justyna
      25 lipca 2013 at 21:17

      W taki razie daj znać jak wyszło:)

  • Reply
    tiger.sim
    25 lipca 2013 at 20:15

    Wygląda naprawdę smacznie ;).

  • Reply
    ~Marcel Q.
    26 lipca 2013 at 01:37

    Tam, gdzie czekolada, tam jest szczęście. Tam, gdzie czekolada nabiera lekkości chmurki, tam jest niebo. ^^

    • Reply
      Justyna
      26 lipca 2013 at 09:08

      Piękne słowa:)

  • Reply
    ~kamcia.20
    26 lipca 2013 at 22:29

    Muszę jutro je zrobić bo zwariuję…..

    • Reply
      Justyna
      27 lipca 2013 at 08:13

      Daj znać jak wyszło:)

  • Reply
    ~Tośka
    6 lutego 2015 at 00:26

    Jak ma wyglądać ilość żelatyny w proszku, mierząc łyżeczkami. Możesz mi podpowiedzieć. Proszę ,b o to jest bardzo ważne, sama rozumiesz ?
    Postaram się upiec to smaczne ciasto, pozdrawiam.

  • Reply
    ~Tośka
    6 lutego 2015 at 00:30

    Przepraszam, nie doczytałam, jest określona ilość żelatyny w proszku.
    Pozdrawiam.

  • Leave a Reply