Wraz z nadejściem Nowego Roku, witam was tym o to czekoladowym sernikiem. Przy okazji, życzę wszystkim aby ten Nowy Rok był jeszcze lepszy od poprzedniego i aby przyniósł same miłe chwile. Wracając do sernika. Przepis na niego znalazłam na stronie Domowe Frykasy, zdecydowałam się zrobić inny spód niż w przepisie (wykorzystałam składniki , które akurat miałam pod reką) i wprowadziłam niwielkie zmiany w samej masie serowej. Ciacho zawiera naprawdę sporą ilość czekolady (użyłam 65% kakao), która skutecznie zabija posmak kawy, więc polecam dodać jej troszkę więcej. Sernik wyszedł dobry, ale nie był rewelacyjny (co w sumie mnie zdziwiło, patrząc na ilość dodanej czekolady). Bardzo fajnie natomiast skomponowała się z nim konfitura wiśniowa.
Składniki na tortownicę 20 cm:
SPÓD:
– 15 herbatników pełnoziarnistych
– 5 biszkoptów
– garść migdałów
– 50 g masła
– 2 łyżeczki kakao
Biszkopty, herbatniki i migdały zblendowałam na piasek. Dodałam kakao i dokładnie wymieszałam. Masło rozpuściłam w mikrofalówce i dodałam do składników sypkich. Całość wymieszałam i przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową ugniotłam dnem szklanki i wstawiłam do lodówki.
MASA SEROWA:
– 200 ml śmietany 18%
– 2 łyżki kawy
– 2 łyżki kakao
– 260 g czekolady 65%
– 500 g twarogu
– 3/4 szklanki cukru (im bardziej mleczna czekolada tym mniej cukru dodajemy)
– 3 jajka
– kilka łyżek konfitury wiśniowej
Śmietanę, kawę i kakao delikatnie podgrzewamy. Dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu dokładnego połączenia składników. W osobnej misce ucieramy jajka z cukrem, na końcu dodajemy ser. Do masy powoli przelewamy czekoladę. Masę serową przelewamy na zimny spód ciasteczkowy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Sernik studzimy w otwartym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu przyozdabiamy ciacho konfiturą.
Z foremki wykroiłam 8 dużych porcji. Jedna to 530 kcal.
Smacznego!!!
29 komentarzy
~Justyna K.
1 stycznia 2015 at 15:31Ach, wspaniały. Podziwiam, ja jestem antytalentem deserowym raczej. Użyłaś twarogu w kostce czy już zmielonego?
Justyna
1 stycznia 2015 at 20:51Użyłam twarogu już zmielonego. Ja też kiedyś myślałam, że ja i piekarnik to dwa różne bieguny:-) Ale powoli, powoli coś tam sie udaje:-) Pozdrawiam serdecznie
~Obżarciuch
6 stycznia 2015 at 08:47bardzo smacznie wygląda ten serniczek 🙂 zobacz nasz pomysł na śniegowego makowca
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/12/makowiec-z-bakaliami.html
~Rondel
6 stycznia 2015 at 08:48fajny pomysł na sernik 🙂 zobacz nasze pomysły na sernik
http://ronddel.blogspot.com/search?q=przepisy+sernik
~Ania
6 stycznia 2015 at 10:15Pyszny, muszę zrobić, a do siebie zapraszam na domowy wyrób serów http://blog.winoiser.com/domowy-ser-plesniowy-camembert/
~dobre-rady-pomoc
6 stycznia 2015 at 13:11Wyśmienite ciacho, wypróbuję Twój przepis bo narobiłam sobie ogromnej ochoty na nie 🙂
Zapraszam na łatwe ciacho, bez pieczenia, śmietanowiec na zimno:
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2015/01/smietanowiec-la-sernik-na-zimno.html
~przepismamy
6 stycznia 2015 at 08:49Super!
Robie sernik czekoladowy z jogurtow
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2014/12/sernik-czekoladowy-z-jogurtow.html
~mkr
6 stycznia 2015 at 10:00Pysznie, zapraszam na Sernik Królewski
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/11/sernik-krolewski.html
pozdrawiam
~Kopalnia Smaku
6 stycznia 2015 at 12:24podzielam opinię:) i zapraszam do siebie na sernik na murzynku: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/81-100068-sernik_na_murzynku.html
~ewka
6 stycznia 2015 at 09:57Ja też używam tylko zmielonego twarogu inne mi nie smakują w sernikach. Pozdrawiam i zapraszam na moje serniki
http://www.ewa-gotuje.pl/serniki-1-2.html
~gin
3 stycznia 2015 at 19:52Mmm, wygląda kusząco 🙂
~dwie lewe ręce w kuchni
6 stycznia 2015 at 11:15Ale plama!
I gdyby nie Twoje przepisy, z których czasami korzystam, bo są ciekawe i mnie który jest antytalentem w kuchni się udaje stworzyć coś co zachwyca rodzinkę nigdy bym go nie przeczytała. Nie odróżniasz kawy od kakao? Przeciez ten sernik jest czekoladowo kakaowy, ewentualnie można by jeszcze dodać z konfiturą wiśniową. A z kawą nie dałoby się tego produktu zjeść. Sernik kawowy? Smakuje ale sernik do kawy!
Justyna
6 stycznia 2015 at 13:08Cieszę się, że korzystasz z moich przepisów. Ale ten przepis to nie plama:-) Faktycznie jest w nim również kakao, ale w przepisie (również oryginalnym) znajduje się także kawa i dletego sernik dostał tytuł czekoladowo kawowy. Uważam też, że był smaczny tylko nie do konca trafił w mój gust, dodałabym więcej kawy 🙂 Pozdrawiam serdecznie
~bułka z chlebem
6 stycznia 2015 at 11:29Uwielbiam serniki w każdej wersji, a ten wygląda pysznie. U mnie dzisiaj makowiec piegus 🙂
http://bulkazchlebem.pl/makowiec-piegus
~tss123
6 stycznia 2015 at 11:56Prawda, każdy sernik się świetnie komponuje z owocami 🙂 Polecam z suszonym śliwkami i morelami – http://www.stachurska.eu/?p=1052 . Czekoladowy też czasem robię, z czekoladą 90 % .
~uta
7 stycznia 2015 at 10:25A jaka to ma byc kawa? sypka, plynna?
Justyna
7 stycznia 2015 at 13:03Kawa powinna być sypka, ale rozpuszczalna. Pozdrawiam serdecznie
~Iva
5 lutego 2015 at 15:29Ja nie wieeeeem dlaczego tu weszłam:(. Na diecie jestem ()w trakcie leczenia przybyło mi 17kg, a to wszystko wygląda przepysznie i tucząco. Mężowi będę robić to sobie skubnę…
Justyna
5 lutego 2015 at 20:34Coś mniej kalorycznego tez się napewno znajdzie:-)
~marteeek
8 lutego 2015 at 15:09jaka kawa byla dodana,bo nie wiem czy moge dodac rozpuszczalna,,pozdrawiam
Justyna
8 lutego 2015 at 16:53Jak najbardziej pasuje tu kawa rozpuszczalna i takiej uzylam.
~ala
13 lutego 2015 at 17:57Tą czekoląde którą wlewamy do masy to wlewamy ciepła czy ostudzona nieco?
Justyna
13 lutego 2015 at 23:34Czekoladę wlewamy lekko ostudzoną
~lena
13 lutego 2015 at 18:00Cudowne wyglada, ale pytanie mam -masa czekoladowa ma być wlewana do masy serowej jeszcze ciepla- przestudzona czy jaka?
Justyna
13 lutego 2015 at 23:35Masa czekoladowa powinna być lekko ostudzona. Pozdrawiam serdecznie:-)
~monika
23 lutego 2015 at 15:12Czy to ma być normalna kwaśna śmietana czy smietanka?
Justyna
24 lutego 2015 at 08:24To ma być normalna kwaśna śmietana 18%
~Kaja
3 kwietnia 2015 at 16:45Coś mi chyba nie wychodzi – właśnie się piecze mój sernik- już 60 minut a w środku nadal mokry – proporcje zachowałam zgodnie z przepisem.
Co teraz ??!?!?!?!?!
Justyna
3 kwietnia 2015 at 21:27Przepraszam że odpisuje dopiero teraz. Mam nadzieję że sernik jednak wyszedł. To chyba mój błąd, mogłam dodać że środek powinien być ścięty ale może pozostać lekko galaretowaty. Ciasto „dochodzi” w trakcie studzenia. Pozdrawiam