Do sernika w cieście czekoladowym przymierzałam sie już dawno. Przepis podpatrzyłam na blogu Moje Wypieki. Ciasto wygląda bardzo podobnie do sernikobrownie jakie robiłam jakiś czas temu. Ciacho wyszło pyszne jednak teraz widzę, że powinnam je zrobić w innej kolejności: najpierw sernik a potem sernikobrownie. Razem z Moją Drugą Połówką stwierdziliśmy, że smakuje świetnie…ale jednak sernikobrownie trafił bardziej w nasz gust. Tutaj mamy ciasto bardziej murzynkowe, więc trafi bardziej w kubki smakowe tym, którzy nie przepadaj za zbyt dużą ilością czekolady. Mimo wszystko polecam wszystkim bo ciasto jest proste do przygotowania i napewno szybko zniknie z talerzyków 🙂
Składniki na blaszke 20×20 cm:
Ciasto:
– 0,5 szklanki mleka
– 70 g masła
– 1 łyżka kakao
– 0,5 szklanki cukru
– 25 g gorzkiej czekolady
– 1 szklanka mąki
– 2 jajka (białka i żółtka osobno)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
– 400 g sera twarogowego (u mnie pół na pół z mascarpone)
– 2 jajka (białka i żółtka osobno)
– 8 łyżek cukru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 25 g roztopionego masła
Najpierw szykujemy ciasto. W garnuszku umieszczamy mleko, masło, cukier, kakao oraz czekoladę. Podgrzewamy wszystko mieszając do połączenia składników. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia łączymy z żółtkami i dodajemy je do przestudzonej masy czekoladowej. Białka odkładamy na bok. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 170 stopni.
Szykujemy masę twarogową. Ser, żółtka, cukier, mąke oraz masło ucieramy do dokładnego połączenia składników. W osobnej misce ubijamy wszystkie białka. Połowę ubitej piany dodajemy do ciasta, a drugą połowę do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na dno blaszki wykładamy połowę ciasta, a następnie łyżką robimy serowe kleksy. Potem znów ciasto i masa serowa do wykorzystania składników. Najlepiej jak na wierzchu będzie ciasto. Pieczemy około 60 min.
Z blaszki wyszło 12 porcji. Jedna to 290 kcal.
Smacznego!!!
24 komentarze
Beata
4 lutego 2014 at 09:03Cudowny 🙂
Justyna
4 lutego 2014 at 09:17Dzieki:)
~gin
4 lutego 2014 at 10:28Taka łaciata krówka 🙂 Pyszne musiało być 🙂
~Chojnik
4 lutego 2014 at 16:39Wygląd ma niesamowity to ciasto i pewnie tak samo smakuje, więc postaram się wykorzystać Twój przepis.
Justyna
4 lutego 2014 at 21:00Serdecznie polecam:)
~ina
4 lutego 2014 at 16:52Bardzo ciekawy sernik, na pewno pyszny, tak jak sernik mojej Babci,pozdrawiam
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/03/najlepszy-sernik-na-swiecie.html
~domowacukierniaewy.blox.pl
4 lutego 2014 at 17:23Znam to ciasto, naprawdę smakuje rewelacyjnie 🙂 Pozdrawiam
~gaja
4 lutego 2014 at 17:25wygląda super!
~Gość
4 lutego 2014 at 18:01Sernik wygląda niezwykle smakowicie, pozdrawiam
Polecam też
http://inews.com.pl/WordPress3/babka-smietankowa-z-winogronami
~Barbara
4 lutego 2014 at 18:55Czasem i u mnie zagości taki sernik, czekoladowe ciacho i sernik pyszności. Zapraszam Cię do mnie w wolnej chwili na sernik z czekoladowym spodem, pysznie serowy, wilgotny, mniam
http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/12/sernik.html
~Młoda mama gotuje...
4 lutego 2014 at 19:03Moja teściowa często robi takie ciasto, jest pyszne !!!
Justyna
4 lutego 2014 at 20:57To może weź od teciowej przepis i przetestuj jej wersję:)
~przepismamy
4 lutego 2014 at 19:19wypróbuj też mój czekoladowy sernik gotowany – coś innego i pysznego 🙂
~Kasiawa
4 lutego 2014 at 19:34Bardzo ładnie wygląda to ciasto. Muszę wypróbować 🙂
~marcin
4 lutego 2014 at 19:51Sernik wygląda niezwykle smakowicie, pozdrawiam
Polecam też oryginalny sernik z kwaśnej śmietany
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/07/blog-post_6206.html
~mama
4 lutego 2014 at 19:58super przepis 🙂
Justyna
4 lutego 2014 at 20:53Dzięki, może przetestujesz i pokażesz na swoim blogu jak wyszło:-)
~Kopalnia Smaku
4 lutego 2014 at 20:03Twój sernik jest bardzo dekoracyjny, zapisuje do wyprobowania. Polecam sernik na murzynku – kakaowy spód bardzo fajnie komponuje się z wierzchnią warstwą sera: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/81-100068-sernik_na_murzynku.html
~deptusia
5 lutego 2014 at 08:04ciekawe połączenie muszę wypróbować przepis
~AniaM
5 lutego 2014 at 12:52Witam, czy można użyć tylko i wyłącznie sera mascarpone?
Justyna
5 lutego 2014 at 13:07Można. Jesli masa jest zbyt rzadka, możesz dodac troszkę więcej mąki
~candy (The taste of sweet)
5 lutego 2014 at 13:05Super się prezentuje 🙂 Ciasto musiało smakować obłędnie 😉
~justyna
7 lutego 2014 at 12:48super, polecam wszystkim.Zamiast maki zimniaczanej dodaj budyn waniliowy
Justyna
7 lutego 2014 at 21:13Zgadza się, też jest to jakieś wyjście