Sernik z rabarbarem to ciacho którego na blogu jeszcze nie ma. Doszłam też do wniosku, że w ogóle nie ma tu u mnie wielu przepisów z rabarbarem. Dlatego pisząc ten post, w piekarniku siedzi już ucierane. A z czym??? No właśnie z rabarbarem 🙂 Ciasto szykowałam na rodzinne spotkanie i chyba wszystkim smakowało. Pierwszy raz robiłam też spód kruchy ze zmielonych migdałów. Okazuje się, że nie tylko ładnie kontrastował z ciastem, ale też nadawał mu fajnego smaku. Miał też inną teksturę, ponieważ był lekko chrupiący, co z kolei równoważyło aksamitny sernik. Mąż jak zwykle dopytywał o polewę czekoladową. Ale po fakcie stwierdził, że dobrze, że jej nie było ponieważ wyszło super.
Sernik z rabarbarem przepis na tortownicę 27-28 cm, piekarnik góra dół:
Spód ciasta
– 100 g zmielonych migdałów
– 100 g mąki pszennej
– czubata łyżka kakao
– 120 g zimnego masła
– 50 g cukru pudru
– 1 jajko
– szczypta soli
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. W misce łączymy migdały, mąkę, kakao, cukier puder i sól. Dorzucamy pokrojone w kawałki zimne masło i zagniatamy dokładnie do momentu połączenia składników. Dorzucamy jajko i dalej ugniatamy tworząc jednolitą masę. Można podsypać troszkę mąką, chociaż ciasto pomimo tego pozostanie lekko klejące. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (najlepiej przez folię) i przekładamy go na dno foremki. Możemy pomóc sobie dłońmi, uklepując ciasto na dnie foremki. Foremkę z wyłożonym dnem wstawiamy do lodówki.
Rabarbar:
– 500 g rabarbaru (waga po odcięciu końcówek)
– łyżeczka cukru
Końcówki rabarbaru odcinamy. Obieramy go jeżeli jest taka potrzeba. Kroimy w kawałki około 2 cm i zasypujemy łyżeczką cukru
Masa serowa:
– 1200 g sera na serniki (miałam tylko 1 kg, więc brakujące 200 g zastąpiłam mascarpone)
– 200 g cukru
– 5 jajek
– 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek około 60 g)
– 2 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki przekładamy do miski i bardzo krótko miksujemy. Tylko do momentu połączenia składników. Następnie przelewamy masę serową na spód kakaowy. Na wierzchu ciasta ściśle układamy kawałki rabarbaru. Wstawiamy foremkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 60-70 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. A ostudzone ciasto wstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!!!
Justyna
Ps. Źródło przepisu blog Domowe wypieki
2 komentarze
Konesso
16 maja 2019 at 16:31Słodki ser i rabarbar… pycha!
Justyna
23 maja 2019 at 18:14Zgadza się 🙂 Pyszne 🙂