Poszukiwania przepisu na idealną szarlotkę zakończyły sie pełnym sukcesem 🙂 Już dawno nie jadłam tak pysznej, klasycznej szarlotki. Ciasto wyszło idealnie kruche, nie nasiąknęło zbyt mocno, a jabłka tak jak lubię nie były zbyt miękkie. W trakcie poszukiwania tego przepisu, który znalazłam na blogu Mia Cucina, trafiłam na inną ciekawostkę, która zawsze mnie intrygowała. A mianowicie, w końcu wiem jaka jest różnica pomiędzy jabłecznikiem, a szarlotką (zawsze myślałam, że to jedno i to samo): do szarlotki wykorzystuję się tylko ciasto kruche, natomiast jabłecznik to ciasto z jabłkami które można łączyć z dowolnym ciastem np. biszkoptowym. Wracając do mojej szarlotki, jestem z niej dumna ponieważ wyszła idealnie i bardzo nam smakowała. Polecam serdecznie.
Składniki na tortowniecę 19 cm (lub dwie małe 10cm)
– 150 g mąki
– 60 g cukru
– 2 żółtka
– 80 g zimnego masła
– szczypta proszku do pieczenia
– 1 kg jabłek
– cynamon do smaku
Przygotowania zaczęłam od ciasta kruchego. Mąkę połączyłam z cukrem i proszkiem do piecznia. Dodałam pokrojone w kostkę, zimne masło i zagniotłam kruszonkę pomiędzy palcami. Na końcu dodałam dwa żółtka i zagniotłam jednolite ciasto. Podzieliłam je na dwie części, owinęłam w folię spożywczą i wstawiłam do zamrażanika.
Jabłka obrałam, wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam w dość drobną kostkę. Wrzuciłam do granka, zasypałam cynamonem i prażyłam dopóki jabłka lekko nie zmiękną, a sok odparuje (lubię gdy w cieście czuć całe kawałki jabłka). Foremki wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyciągnęłam jedną część ciasta i starłam ją na tarce z grubymi oczkami, wyłożyłam nim dno i odrobinę boków foremek. Podpiekłam 15 minut w 180 stopniach. Na ciepłym cieście rozłożyłam jabłka i starłam na nie pozostałą część ciasta. Ciasto delikatnie „wcisnęłam” również za jabłka, tak by stykało sie z podpieczonym spodem. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Wykroiłam 8 dużych porcji.Jedna to około 260 kcal.
Smacznego!!!
15 komentarzy
~mkr
26 marca 2015 at 07:54Pyszne ciasto, zapraszam na tartę z jabłkami I orzechami w karmelu
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/10/tarta-z-jabkami-i-orzechami-w-karmelu.html
Pozdrawiam
~henia
26 marca 2015 at 08:10Rewelacja!!!
Polecam kilka moich pomysłów
http://www.przepismamy.pl
~Ania
26 marca 2015 at 09:39Pysznie wygląda to ciasto, ja polecam domowy wyrób serów np feta camembert parmezan http://blog.winoiser.com
~Obżarciuch
26 marca 2015 at 10:14bardzo smaczna szarlotka 🙂 podoba mi się pomysł z prażonymi jabłkami 🙂 zobacz moją szarlotkę
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/szarlotka-po-staropolsku.html
~Rondel
26 marca 2015 at 10:16apetycznie wygląda szarlotka 🙂 chętnie zjemy kawałek 🙂 a to nasze pomysły na szarlotki
http://ronddel.blogspot.com/search?q=szarlotka+przepisy
~Gość
26 marca 2015 at 08:37Świetne jabłka, polecam też pieczone w cieście
http://inews.com.pl/WordPress3/jablka-pieczone-w-ciescie
~Anna
26 marca 2015 at 07:57Smaczna szarlotka, ja nie patrzę na kalorie 🙂 zresztą 260 Kcl to i tak mniej niż ma pączek 🙂 polecam Ci
http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-na-wielkanoc-info26.html
~przepismamy
26 marca 2015 at 08:09Pyszności!
Polecam szarlotkę sypaną
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/02/szarlotka-sypana.html
~Buster
26 marca 2015 at 08:09Mmm… coraz bliżej święta 😀
http://www.buster.pw/upieklem-ciasto-czekoladowe/
~bułka z chlebem
26 marca 2015 at 09:03Aż ślinka cieknie 🙂 Spróbuj też mojego kruchego ciasta z jabłkami i żółtą pianką
http://bulkazchlebem.pl/kruche-ciasto-z-jablkami-i-zolta-pianka
~Agnieszka
26 marca 2015 at 10:28Wygląda pięknie i smakowicie ,uwielbiam takie ciasta i zaraz zabieram się do upieczenia 🙂
Justyna
26 marca 2015 at 11:21Mama nadzieje ze bedzie smakowac:-) pozdrawiam
~kasia
26 marca 2015 at 10:37Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo! Masz nadwagę, bo jesz za mało!
To prawda. Jesz za mało podstawowych substancji odżywczych.
TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie,
zwiększoną odporność na wiele chorób.Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany dla każdego
(idealnafigura.com/gberes).
~MojaSłonecznaKuchnia
26 marca 2015 at 15:43Musi być bardzo pyszna, następną szarlotkę zrobię według tego przepisu 🙂
Justyna
26 marca 2015 at 17:40Polecam serdecznie:-)