Tarta czekoladowa to kolejny bardzo szybki przepis bez pieczenia. W zasadzie to miała ona pozostać bez dodatków, ale odnalazłam zaginiony w szafce słoik z jagodami w syropie i postanowiłam go wykorzystać. Nie do końca lubię pracować z galaretką bo nigdy nie wiem kiedy zacznie zastygać i czy w ogóle zacznie. A zawsze mam takie obawy. Ale przyznaję, że w tym przypadku ten dodatek jagodowo – agrestowej galaretki był świetny. Lekko kwaskowate owoce fajnie równoważyły smak czekolady i słodkiego spodu. Myślę, że maliny też byłyby w tym przypadku świetne. A i kolorystycznie mogłyby jeszcze lepiej pasować
Tarta czekoladowa bez pieczenia z jagodami, przepis na tortownicę o średnicy 20 cm:
Spód ciasteczkowy:
- 20 sztuk herbatników maślanych
- 50 g gorzkiej czekolady
- 35 g masła
Herbatniki blendujemy w blenderze na piasek. Masło rozpuszczamy w garnuszku wraz z czekoladą. Rozpuszczone dodajemy do ciasteczek i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do foremki i ugniatamy ją np. dnem szklanki. Na czas przygotowania masy wstawiamy foremkę do lodówki.
Masa czekoladowa:
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g gorzkiej czekolady min 65% kakao
Kremówkę mocno podgrzewamy ale nie gotujemy. Wrzucamy do niej połamaną czekoladę i zostawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do momenty rozpuszczenia czekolady, połączenia składników i powstania kremu czekoladowego. Przelewamy go na spod ciasteczkowy i chłodzimy w lodówce do momentu stężenia kremu.
Jagody w galaretce:
- jagody w syropie ok. 300 g
- przezroczysta galaretka
Galaretkę rozpuściłam w 100 ml wrzącej wody. Przelałam ją do jagód, wymieszałam i odczekałam, aż zacznie tężeć. Wówczas przelałam ją na krem. Ciasto trzymam w lodówce.
Jagody można wymienić na dowolne owoce lub w ogóle z nich zrezygnować.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments