Tarta z kremem i truskawkami to jedna z tych pozycji, które zawsze się udają. Ciasto kruche, krem i owoce. Owoce dowolne ponieważ truskawki można zastąpić w tym przypadku wszystkim. Krem też jest super prosty i nie może się nie udać: śmietanka, mascarpone i cukier puder 🙂 No i kruchy spód. Do tej pory myślałam, że tego się zepsuć nie da, ale jednak można. Testuję ciasta kruche i tym razem spód wyszedł mi taki, że można nim okna rozbijać 😉 Dlatego w przepisie podaję wam składniki na spód wielokrotnie sprawdzony już wcześniej, żebyście nie musieli zębów łamać 🙂 PS. tartę można zrobić również w wersji bez pieczenia. Wówczas zamiast kruchego spodu wystarczy zblendować herbatniki i połączyć je z rozpuszczonym masłem.
Tarta z kremem truskawkowym składniki na tortownicę 20 cm:
Kruchy spód:
- 1 szklanka mąki
- 80 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
Mąkę łączymy dokładnie z cukrem i dokładamy pokrojone zimne masło. Zagniatamy pomiędzy palcami, aż składniki się ze sobą połączą. Wówczas dodajemy żółtko i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto, tak by średnica była większa od foremki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przekładamy ciasto do foremki i na chwilę wkładamy blaszkę do zamrażarki. Dopiero wówczas pieczemy 20-25 min (do momentu, aż ciasto się delikatnie zezłoci).
Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g truskawek pokrojonych w ćwiartki
Mascarpone, śmietankę i cukier puder przekładamy do miski i miksujemy, aż do momentu uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany. Krem przekładamy na wystudzony kruchy spód i dowolnie dekorujemy truskawkami. Schładzamy min. godzinę w lodówce.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments