Zdrowe batony to świetna alternatywa dla klasycznych słodyczy. W roli głównej mamy czekoladę. Ale w wersji z wysoką zawartością kakao. Najlepiej minimum 70%. Oczywiście, że batoniki wyjdą też z inną czekoladą nawet mleczną. Ale wtedy będą już mniej zdrowe. Drugi składnik to ekspandowana komosa ryżowa zwana inaczej quinoa. I to wszystko. Dla lekkiego złamania smaku dodałam jeszcze łyżkę masła orzechowego. Ale to już tylko dodatek, który z powodzeniem można pominąć.
Zdrowe batony, przepis na 7-8 sztuk (wielkości około 5x2cm):
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady minimum 70% kakao
- ok. 8 łyżek ekspandowanej komosy ryżowej (quinoa)
- opcjonalnie 2 łyżki masła orzechowego
Wykonanie:
Czekoladę delikatnie rozpuszczamy w garnku z grubym dnem lub w kąpieli wodnej. Ewentualnie w mikrofali. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy masło orzechowe (opcjonalnie). Mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie dorzucamy quinoa i dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta, a wszystkie ziarenka dokładnie oblepione czekoladą. Masę przekładamy do silikonowych foremek. U mnie wyszło 7-8 sztuk wielkości 5×2 cm, takie jak na zdjęciach poniżej. Schładzamy w lodówce. Można też Wyłożyć formę papierem do pieczenia, przełożyć masę i pokroić w dowolne porcje dopiero po zastygnięciu.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments