Naszymi ulubionymi owocami w ostatnim czasie są pomarańcze i gruszki, dlatego postanowiłam wykorzystać jedno z dwojga do jakiegoś pysznego wypieku. Tort Williams to pięknie wyglądający tort, którego ogromną zaletą (dla nie lubiących piec) jest fakt, że można go przygotować bez użycia piekarnika. Mus z białej czekolady, mus z ciemnej czekolady, a pomiędzy nimi warstwa gruszek – te smaki rewelacyjnie sie uzupełniają. I pomimo sporej ilości samej czekolady tort nie jest za słodki. Ciacho warte polecenia na wszelkie okazje i nie tylko 🙂 Przepis znalazłam na blogu Moje Menu.
Składniki na tortownicę 20 cm:
Masa ciemna:
– 120 g gorzkiej czekolady ( u mnie 65% kakao)
– 220 g mascarpone
– 1,5 łyżki masła
Masa jasna:
– 75 g białej czekolady
– 150 g mascarpone
– łyżka masła
Dodatkowo:
– 2 twarde gruszki + cukier waniliowy
– 8-10 biszkoptów typu „kocie języczki”
– garść platków migdałowych i ewentualnie drobno posiekanych orzechów
– około 100 ml mocno zaparzonej herbaty z cytryną
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatę zaparzamy i odstawiamy do ostudzenia. Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy do gotującej sie wody, w której wcześniej rozpuściliśmy mały cukier waniliowy. Gruszki gotujemy około 15 minut (nie mogą zbyt zmięknąć). Wyciągamy z garnka i osuszamy.
Na dnie blaszki wykładamy biszkopty, a wolne przestrzenie uzupełniamy migdałami i ewentualnie orzechami. Spód obficie skrapiamy herbatą z cytryną. Białą czekoladę rozpuszczamy w garnuszku wraz z masłem. Po jej rozpuszczeniu i połączeniu z masłem, przekładamy do miseczki z mascarpone i krótko ale dokładnie miksujemy. Masę przekładamy na spód z biszkoptów. Na masie układamy gruszki delikatnie je dociskając. Foremkę wstawiamy do lodówki, a my szykujemy mase ciemną tak samo jak jasną. Czekolade rozpuszczamy z masłem, na końcu łączymy ją z mascarpone i przekładamy na gruszki. Torcik jest gotowy po około 2 godzinach w lodówce, można go przyozdobić kakao.
Z foremki wykroiłam 10 porcji. Jedna to około 400 kcal.
Smacznego!!!
23 komentarze
~matleen
10 marca 2015 at 12:12Wygląda wspaniale. Uwielbiam gruszki. Poproszę kawałek 😉
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie
~Obżarciuch
10 marca 2015 at 16:08już wiem jakie ciasto zrobię na weekendzie 🙂 Prezentuje się znakomicie 🙂 zobacz tez nasze ciasto bez pieczenia
http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/03/ciasto-z-kasza-manna-i-wisniami.html
~przepismamy
11 marca 2015 at 06:26Snakowite!
Bez pieczania robię Torcik z kaszą manną
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/03/torcik-z-kasza-manna.html
~przepismamy
11 marca 2015 at 06:27Pyszności!
Polecam kilka moich pomysłów
http://www.przepismamy.pl
~mkr
11 marca 2015 at 15:39Przepyszny, zapraszam na tort orzechowy bez mąki
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/01/tort-orzechowy-bez-maki.html
~ania
11 marca 2015 at 16:43gruszka z czymś czekoladowym – super, a jak lubicie sery to zapraszam do mnie bo robię sery i zapraszam na proste przepisy
http://blog.winoiser.com
~Rondel
11 marca 2015 at 16:51bardzo smakowite ciacho 🙂 zobacz też nasze sprawdzone przepisy na smaczne ciasta
http://ronddel.blogspot.com/search?q=ciasta+przepisy
~Kopalnia Smaku
11 marca 2015 at 22:29brzmi apetycznie:) a od siebie polecam smaczne ciasto na krakersach bez pieczenia:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/123-100106-ciasto_na_krakersach.html
~marcelina
10 marca 2015 at 15:21Mmmm pyszny musi być. Na pewno kiedyś taki zrobię! 🙂
Justyna
10 marca 2015 at 15:57Był pyszny:-) Gwarantuje:-)
~kuchniapszczoly
10 marca 2015 at 15:35Nie znam takiego torciku, a widzę, że wart wypróbowania. Wygląda bardzo smakowicie (:
Justyna
10 marca 2015 at 15:57Polecam serdecznie i pozdrawiam
Marta
10 marca 2015 at 20:27Wygląda smakowicie, w dodatku z pysznym mascarpone. Zapisuję do wypróbowania 🙂
~Buster
11 marca 2015 at 16:18Dodaję kolejny wspaniały tort do zbioru przepisów, pora wreszcie brać się za robotę 😀
http://www.buster.pw/wino-z-ryzu-i-rodzynek/
~Ulubione Przepisy Barbary
11 marca 2015 at 18:33Mascarpone jest rewelacyjne, uwielbia go:-)
Mam tu coś na ząb też bez pieczenia. W wolnym czasie zapraszam.
http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/10/owsiane.html
pozdrawiam
~justyna_mojemenu
11 marca 2015 at 19:32Jako autora przepisu, potwierdzam że jest godny wypróbowania, robię na różne okazje i zawsze smakuje gościom. Polecam zwiększyć ilość masy czekoladowej kosztem masy białej, bo czekoladowa jest najlepsza.
Justyna
11 marca 2015 at 23:33Z chęcią jeszcze z jakiegos przepisu skorzystam bo kilka wpadło mi w oko;-) i muszę powiedzieć, że w tym cieście lepiej smakował mi masa biała. Ale to chyba wyjątek. Pozdrawiam
~Doris
11 marca 2015 at 19:47ciekawe:)
~bułka z chlebem
11 marca 2015 at 20:12Ależ musi być pyszne, wypróbuj też przepis na ciasto bounty na dużą blachę
http://bulkazchlebem.pl/ciasto-bounty
~pozytywny
11 marca 2015 at 23:22Tort wygląda wybornie. Z pewnością wypróbuję ten przepis na niesamowity specjał. 🙂
Justyna
11 marca 2015 at 23:33Polecam serdecznie;-)
~pozytywny
12 marca 2015 at 17:24Samo zdjęcie jest mega zachęcające. Cieszę się, że takie przepisy pojawiają się na tak wspaniałych blogach. 🙂
~gin
12 marca 2015 at 17:14Mmm, kusząco wygląda 🙂 Bardzo mi się podoba takie połączenie smaków 🙂