Przyznam całkiem szczerze, kiedy zobaczyłam tą karpatkę na blogu I Love Bake – zakochałam sie w niej. Wyglądała fantastycznie i aż krzyczała z monitora żeby jak najszybciej ją przygotować. Długo nie czekałam 🙂 Ciasto parzone w wersji kakaowej smakuje bardzo interesująco. Czuć w nim smak kakao, który nadaje delikatny gorzkawy posmak, jednocześnie idealnie komponując się ze słodkim kremem budyniowym. Ciasto wyszło przepyszne i ciesze się, że zrobiłam je w troszke większej blaszce. No i prezentuje sie bardzo dostojnie. Moja Druga Połówka również zasmakowała się w tym cieście, więc polecam wszystkim serdecznie 🙂
Składniki na blaszkę 24×24 cm:
Masa budyniowa:
– 3 szklanki mleka
– 3/4 szklanki cukru
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 4 łyżki mąki pszennej
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 żółtka
– 250 g masła
2 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie żółtka z mąkami, tak by nie było grudek i wlewamy na gotujące się mleko (to z rozpuszczonym cukrem). Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż masa mocno zgęstnieje. Gdy tak sie stanie odstwiamy masę do ostudzenia. Masło ucieramy na puch i po łyżce przekładamy do masy budyniowej, delikatnie miksując.
Ciasto parzone:
– 1 szklanka wody
– 3/4 szklanki mąki
– 1/4 szklanki kakao
– 5 jajek
– 120 g masła
– szczypta proszku do pieczenia
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z gazu i dodajemy przesiane mąkę wraz z kakao. Intensywnie mieszamy łyżką, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka. Odstwiamy ciasto do lekkiego przestudznia. Po tym czasie dodajemy do ciasta jajko po jajku, cały czas dokładnie miksując. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą pieczemy osobno ale w tej samej foremce przez 25-30 minut w 200 stopniach.
Gdy ciasto ostygnie, nakładamy na spód masę budyniową i przykrywamy ja drugim ciastem parzonym delikatnie je dociskając. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem. Polecam trzymać ciasto w lodówce.
Z foremki wykroiłam 16 porcji. Jedna to 340 kcal.
Smacznego!!!
28 komentarzy
~Obżarciuch
18 marca 2015 at 12:35kakaowej karpatki jeszcze nie jadłam 🙂 ale pora to zmienić 🙂 a Ciebie zapraszam do mnie na dietetyczne czekoladowe ciasto z bitą śmietaną
http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/03/ciasto-czekoladowe-z-kaszy-jaglanej.html
~Rondel
18 marca 2015 at 12:36le fajny pomysł z tą karpatką, bardzo smacznie wygląda 🙂 a to nasze przepisy na karpatkę
http://ronddel.blogspot.com/search?q=karpatka+przepisy
~henia
18 marca 2015 at 12:41zobacz też mój sprawdzony sposób na pyszną karpatkę http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2013/08/blog-post_3915.html
~ania
18 marca 2015 at 13:15Pysznie wygląda, ja polecam domowy wyrób serów i alkoholi, proste przepisy na blogu:
http://winoiser.com
~mkr
18 marca 2015 at 14:09wygląda pysznie !
Zapraszam na Wielkanocną babkę ekspresową dwukolorową
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/04/expresowa-babka-wielkanocna.html
~figmara
18 marca 2015 at 13:03Wygląda pięknie 🙂
Justyna
18 marca 2015 at 20:47Bardzo dziekuje:-)
~Janusz
22 marca 2015 at 22:57Wróć… wygląda obłędnie 🙂
~Buster
18 marca 2015 at 13:49Podrzucę komuś ten pyszny przepis 😀
http://www.buster.pw/5-spraw-w-ktorych-kobiety-sa-dla-mnie-niezastapione/
~bułka z chlebem
18 marca 2015 at 15:11Pyszna karpatka z pysznym kremem, u mnie dzisiaj delikatne i lekkie gniazdka poznańskie
http://bulkazchlebem.pl/gniazdka-poznanskie
~pozytywny
18 marca 2015 at 15:15Wspaniale wyglądające ciasto. Zapewne musi być smaczne, więc chętnie zapiszę sobie Twój przepis i wypróbuję 🙂 Pozdrawiam.
Justyna
18 marca 2015 at 20:47Polecam serdecznie:-)
~Ulubione Przepisy
18 marca 2015 at 15:41Już wyobraziłam sobie jak ją wcinam, i powiem szczerze, smakuje obłędnie:-)
Wszystko co pyszne musi tak smakować. Z takich połączeń kakaowych, ma tu równie znakomite ciacho, kakaowe do tego jest bez mąki. Zapraszam Cię w wolnej chwili. http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2014/02/kretowisko.html
Pozdrawiam
~EwaPrzyKawie
18 marca 2015 at 15:58Wspaniałe apetyczne ciasto. Polecam też
http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
~ilonaaa
18 marca 2015 at 16:38czy wszyscy tu chcą być mili? i uzyskać pozytywny komentarz dla swoich wypieków? czy nikt nie widzi, że spód ciasta wygląda mało apetycznie;/ do karpatki powinien pójść lekki krem a nie jakaś breja bo właśnie tak to wygląda. Nie jestem złośliwa ale rozpływać sie tu nie ma nad czym. pozdrawiam
Justyna
18 marca 2015 at 20:46Jak dla mnie najważniejsze było że ta „breja” wszystkim smakowała. Pozdrawiam serdecznie
~ilonaaa
25 marca 2015 at 00:18niektórym to by nogą zamieszał i by zjedli 😀 a tak poważnie… ok, może i smakowało, są gusta i guściki, ale osobiście po oglądnięciu tych zdjęć tej karpatki bym nie zrobiła! i wątpię, żebym tylko ja miała takie odczucia. Skoro takie było pyszne to powinnaś dodać takie zdjęcia, tak wyeksponować, żeby było widać, że jest dobre. A tak w ogóle to te komentarze wyglądają na obłudne… ”super ciacho, zapraszam do mnie… piekne ciasto, tu link do mojego… wygląda obłędnie, spróbuj tego” co to ma być, dajecie sobie pozytyw za pozytyw?
~mariola
18 marca 2015 at 17:18wow nigdy nie wpadłam na pomysł, żeby zrobić karpatkę kakaową 🙂 super wygląda 🙂 zapraszam do mnie na SZARLOTKĘ PO KRÓLEWSKU z bitą śmietaną i bezami: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2015/03/szarlotka-po-krolewsku.html
~kulinarna148
18 marca 2015 at 18:35Bardzo ciekawa wersja karpatki 🙂 Mniam …
~wedelka
18 marca 2015 at 23:31Takiej wersji karpatki jeszcze nie miałam okazji próbować. Wygląda apetycznie 🙂
~tss
19 marca 2015 at 09:46Ciekawa wersja ciasta parzonego, do spróbowania 🙂 Da się z bitą śmietanką żeby nie kusić losu tzw chorobami cywilizacyjnymi?, np. – http://www.stachurska.eu/?p=6787 .
Justyna
19 marca 2015 at 10:54Oczywiscie że da się z bitą śmietanką:-)
~emka
20 marca 2015 at 13:55ciasto wyglada jakby mialo zakalca, szczegolnie dolna warstwa, chyba nie tak powinno wygladac ciasto parzone?
Justyna
20 marca 2015 at 23:16Myślę, że to jest efekt dużej ilości ciężkiej masy:-)
Brzęczyszczykiewicz
20 marca 2015 at 20:53Przepraszam bardzo ale ten super przepis troszkę zmodyfikowałem i dodałem krem kawowy i muszę przyznać że taka kombinacja też wyszła przepyszna
pozdrawiam
http://brzeczyszczykiewicz.blog.pl
Justyna
20 marca 2015 at 23:17Uwielbiam kawe i jej smak, więc myśle, że myślę że Twoja wersja musiała być pyszna:-) pozdrawiam serdecznie
~Kaśka
3 kwietnia 2015 at 18:30Wyszło BOSKIE! Super przepis i niesamowity smak. Wszystkim polecam i wielkie dzięki!
Justyna
3 kwietnia 2015 at 21:28Bardzo się cieszę i pozdrawiam serdecznie;-)