Brownie z truskawkami i czekoladą 🙂 Czy muszę pisać coś więcej?? No dobrze dodam, że zrobiłam to w małej foremce. I pewnie dlatego już następnego dnia musiałam piec kolejną porcję. Całe szczęście, że ciacho piecze się ekspresowo. Owoce można oczywiście dowolnie wymieniać, ale truskawki pasują teraz zdecydowanie najlepiej. Chociaż zaraz zaczną się maliny, czereśnie, borówki… ojj pychota. Wszystkie owoce lekko kwaskowe, które będą równoważyć słodycz czekolady będą się tutaj doskonale sprawdzać.
Brownie z truskawkami i czekoladą przepis na foremkę 20×20 cm
Brownie:
– 120 g czekolady gorzkiej (70% kakao)
– 120 g masła
– 3 jajka
– 100 g cukru
– 50 g mąki
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę. Na końcu dodajemy mąkę i ostudzoną czekoladę i miksujemy na najniższych obrotach do momentu połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 15-20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni.
Dodatkowo:
– 250 g truskawek
– 80 g czekolady deserowej lub gorzkiej
– 80 ml śmietanki kremówki 30%
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w dowolne kawałki. Ale chyba im większe tym lepiej 🙂 Układamy je na ostudzonym cieście. Śmietankę podgrzewamy (ale nie gotujemy) następnie do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do momentu połączenia się składników i przelewamy na truskawki. Ciasto wstawiamy do lodówki.
I to wszystko. Mówiłam, że ciacho jest bardzo proste w wykonaniu. A do tego bardzo ciężko jest je ze zepsuć. Brownie to z definicji ciasto, które jest mokre i gliniaste. Jeżeli obawiacie się konsystencji i zbyt długo przetrzymacie je w piekarniku, w najgorszym wypadku wyjdzie wam zwykłe ciasto czekoladowe a’la murzynek.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments