Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTO NA NIEDZIELĘ - SZYBKIE I ŁATWE/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Biszkopt z kremem cytrynowym

Biszkopt z kremem cytrynowym to wersja ciasta dla wszystkich którzy nie lubią poświęcać pieczeniu zbyt wiele czasu. Jedyny wyjątek w tym przypadku to przygotowany wcześniej krem lemon curd który łączymy z serkiem mascarpone. Jeżeli nie mamy czasu ani ochoty na ten manewr to wystarczy połączyć mascarpone z bitą śmietaną, a następnie całość udekorować dowolnymi owocami. Zapewniam, że też jest to przepyszna wersja. W przypadku tego ciacha skorzystałam z przepisu na biszkopt genueński z którego już nie raz korzystałam. Zawsze mi wychodzi, więc póki co jest niezastąpiony.

Biszkopt z kremem cytrynowym składniki na blaszkę 20×20 cm:

Lemon curd:

  • sok i skórka otarta z 3 małych cytryn (oczywiście nie woskowanych i umytych)
  • 3/4 szklanki cukru (ilość można zmieniać w zależności od upodobań)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 80 do 100 g masła (im więcej tym krem jest bardziej aksamitny no i maślany :-))

Lemon curd należy przygotować wcześniej żeby był już ostudzony.

Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku który stawiamy na niewielkim ogniu. Na początku należy wszystko dobrze wymieszać tak aby składniki dobrze się połączyły. Doprowadzamy całość do wrzenia i zmniejszamy gaz na możliwie najmniejszy. Gotujemy jeszcze około 5 min mieszając co jakiś czas. W tym czasie krem delikatnie zgęstnieję. Ściągamy z gazu i przecieramy krem przez sito by pozbyć się ewentualnych grudek (raz tą czynność pominęłam i też było pysznie). Krem przelewamy do wyparzonych słoiczków, które odstawiamy do ostudzenia. Z podanych składników wychodzi około 450 g.

Krem cytrynowy

  • 250 g mascarpone
  • dowolna ilość lemon curd

Mascarpone mieszamy z dowolną ilością kremu lemon curd. Intensywność smaku cytrynowego dobieramy do własnych kubków smakowych. Im więcej lemon curd tym krem bardzie cytrynowy. Tak jak pisałam w opisie. W przypadku lemon curd zmiksujcie 250 g mascarpone z 250 ml śmietanki kremówki do momentu aż uzyskacie jednolity gęsty krem. Przełóżcie go na biszkopt i udekorujcie do smaku dowolnymi owocami.

Biszkopt kakowy:

  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka roztopionego masła
  • szczypta soli

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę, sól i kakao przesiewamy. Całe jaja ubijamy z cukrem, aż masa będzie naprawdę gęsta i podwoi swoją objętość (trwa to około 10 minut). Do masy dodajemy mąką wraz z masłem (roztopionym i ostudzonym) i delikatnie mieszamy wszystko szpatułką. Pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Odkładamy do ostudzenia.

Dodatkowo:

  • pół szklanki ostudzonej kawy
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki

Ostudzony biszkopt nasączam kawą. Następnie wykładam krem cytrynowy i całość postanowiłam polać jeszcze polewą czekoladową. W tym celu podgrzałam śmietankę i do ciepłej wrzuciłam czekoladę. Mieszałam tak długo, aż czekolada się roztopiła i dokładnie połączyła ze śmietanką. Odczekałam chwilę i gdy polewa zaczęła tężeć wylałam ją na ciasto starając się równomiernie rozprowadzić.

Biszkopt z kremem cytrynowym
Biszkopt z kremem cytrynowym
Biszkopt z kremem cytrynowym
Proste i szybkie ciasto na biszkopcie
biszkopt z kremem
Biszkopt genueński
Biszkopt z kremem cytrynowym

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

11 − jedenaście =