Biszkopt z kremem cytrynowym to wersja ciasta dla wszystkich którzy nie lubią poświęcać pieczeniu zbyt wiele czasu. Jedyny wyjątek w tym przypadku to przygotowany wcześniej krem lemon curd który łączymy z serkiem mascarpone. Jeżeli nie mamy czasu ani ochoty na ten manewr to wystarczy połączyć mascarpone z bitą śmietaną, a następnie całość udekorować dowolnymi owocami. Zapewniam, że też jest to przepyszna wersja. W przypadku tego ciacha skorzystałam z przepisu na biszkopt genueński z którego już nie raz korzystałam. Zawsze mi wychodzi, więc póki co jest niezastąpiony.
Biszkopt z kremem cytrynowym składniki na blaszkę 20×20 cm:
Lemon curd:
- sok i skórka otarta z 3 małych cytryn (oczywiście nie woskowanych i umytych)
- 3/4 szklanki cukru (ilość można zmieniać w zależności od upodobań)
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 80 do 100 g masła (im więcej tym krem jest bardziej aksamitny no i maślany :-))
Lemon curd należy przygotować wcześniej żeby był już ostudzony.
Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku który stawiamy na niewielkim ogniu. Na początku należy wszystko dobrze wymieszać tak aby składniki dobrze się połączyły. Doprowadzamy całość do wrzenia i zmniejszamy gaz na możliwie najmniejszy. Gotujemy jeszcze około 5 min mieszając co jakiś czas. W tym czasie krem delikatnie zgęstnieję. Ściągamy z gazu i przecieramy krem przez sito by pozbyć się ewentualnych grudek (raz tą czynność pominęłam i też było pysznie). Krem przelewamy do wyparzonych słoiczków, które odstawiamy do ostudzenia. Z podanych składników wychodzi około 450 g.
Krem cytrynowy
- 250 g mascarpone
- dowolna ilość lemon curd
Mascarpone mieszamy z dowolną ilością kremu lemon curd. Intensywność smaku cytrynowego dobieramy do własnych kubków smakowych. Im więcej lemon curd tym krem bardzie cytrynowy. Tak jak pisałam w opisie. W przypadku lemon curd zmiksujcie 250 g mascarpone z 250 ml śmietanki kremówki do momentu aż uzyskacie jednolity gęsty krem. Przełóżcie go na biszkopt i udekorujcie do smaku dowolnymi owocami.
Biszkopt kakowy:
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżki kakao
- 1 łyżeczka roztopionego masła
- szczypta soli
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę, sól i kakao przesiewamy. Całe jaja ubijamy z cukrem, aż masa będzie naprawdę gęsta i podwoi swoją objętość (trwa to około 10 minut). Do masy dodajemy mąką wraz z masłem (roztopionym i ostudzonym) i delikatnie mieszamy wszystko szpatułką. Pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Odkładamy do ostudzenia.
Dodatkowo:
- pół szklanki ostudzonej kawy
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki
Ostudzony biszkopt nasączam kawą. Następnie wykładam krem cytrynowy i całość postanowiłam polać jeszcze polewą czekoladową. W tym celu podgrzałam śmietankę i do ciepłej wrzuciłam czekoladę. Mieszałam tak długo, aż czekolada się roztopiła i dokładnie połączyła ze śmietanką. Odczekałam chwilę i gdy polewa zaczęła tężeć wylałam ją na ciasto starając się równomiernie rozprowadzić.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments