Witajcie serdecznie. Zapraszam na serię wpisów w tematyce: plantacja superfoods, a dokładnie o jednym z elementów superżywności, czyli owocach jagodowych. Dlaczego skupię się akurat na tej odnodze superfoods? Ponieważ razem z mężem, tworzymy Agroturystykę Regeneracyjną – Biały Płotek, której składową będą zbilansowane posiłki oraz dzienne dostarczanie wielu witamin i minerałów. Stawiamy na naturalne, zdrowe i nieprzetworzone produkty. A jak wiadomo, 100% pewności, mamy tylko kiedy sami te produkty wytwarzamy. Stąd idea stworzenia plantacji polifenoli, czyli głównie owoców jagodowych. Postawiliśmy na: borówkę, jagodę kamczacką, aronię, czarną porzeczkę, świdośliwę oraz malinę.
W tej serii wpisów skupię się na każdym z wyżej wymienionych owoców po kolei aby przybliżyć wam co one zawierają, jak bardzo są zdrowe, jak możemy je przetwarzać lub przechowywać oraz podzielę się jakimś przepisem na wykorzystanie konkretnego superfoods.
Zacznijmy od początku.
1.CO TO JEST SUPERFOODS?
Superfoods czyli superżywność to wiele różnych składowych z których na codzień korzystamy w naszej kuchni. Są to owoce, warzywa, ziarna, oleje, zbożą czy produkty fermentowane. Co je łączy? Wszystkie te produkty są nieprzetworzone, mają naturalne pochodzenie oraz są bogate w witaminy, minerały czy fitozwiązki, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Superfoods mogą występować w formie świeżej jak i suszonej (np. śliwki), sproszkowanej czy liofilizowanej. Są łatwo przyswajalne przez organizm i uzupełniają naszą dietę w często brakujące nam związki.
Jedną z grup superfoods są owoce jagodowe. Chyba najpopularniejsze w Polsce to malina i truskawka. Jednak ja przybliżę wam obraz owoców jagodowych o ciemnej, intensywnej barwie. Mowa oczywiście o borówce amerykańskiej, jagodzie kamczackiej, aronii, świdośliwie czy czarnej porzeczce. Owoce jagodowe są niskoenergetyczne (wbrew powszechnej opinii), stanowią bogactwo witamin, składników mineralnych i bioaktywnych oraz błonnika pokarmowego. Przy niskiej wartości energetycznej zawierają wiele składników pełniących istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Ciemna barwa tych produktów wynika z wysokiej zawartości polifenoli, a dokładniej antocyjanów, wykazujących działanie antyoksydacyjne. (1).
2. OWOCE JAGODOWE czyli PLANTACJA POLIFENOLI
Polifenole to bioaktywne związki powszechnie występujące w świecie roślin. Stanowią bardzo liczną grupę, do której zaliczamy kwasy fenolowe, lignany, stilbeny oraz flawonoidy. Flawonoidy dzielimy dodatkowo na: katechiny, antocyjany, flawony, izoflawony, flawanole i flawanony.
Produkty spożywcze bogate w polifenole potocznie określane są mianem „bomby antyoksydantów”. Nie bez powodu – składniki te wykazują silne działanie antyoksydacyjne. W praktyce oznacza to, że zmniejszają aktywność enzymów, które biorą udział w wytwarzaniu wolnych rodników oraz uczestniczą w „unieczynnieniu” już powstałych. Jest to bardzo korzystne działanie, szczególnie istotne m.in. w profilaktyce rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, neurodegeneracyjnych i nowotworowych oraz we wsparciu odporności organizmu (1).
UWAGA!!! – Owoce jagodowe uważane są za jedno z najlepszych źródeł pokarmowych polifenoli (w tym antocyjanów) w diecie. Ciemnogranatowe oraz fioletowe owoce charakteryzują się wyższą zawartością polifenoli niż wszystkim znane truskawki i maliny
3.CZY OWOCE JAGODOWE MOGĄ POPRAWIĆ JAKOŚĆ NASZEGO ŻYCIA?
Słowa kluczowe to profilaktyka i stan zdrowia. Czy możemy coś w tej kwestii zmienić i działać prewencyjnie i zapobiegawczo, aby nasze organizmy były gotowe do walki z przeciwnościami? By zapobiec temu, aby naszemu ciału nie zabrakło paliwa w długiej podróży jaką jest życie? Czy jedną ze składowych mogą być ciemne owoce jagodowe zawierające antocyjany i czy mogą przeciwdziałać chorobą cywilizacyjnym?
Jak się okazuje – MOGĄ!
W czym tkwi siła antocyjanów? mają właściwości przeciwutleniające. Wykazują zdolność usuwania wolnych rodników tlenowych, przez co zmniejszają ich negatywne oddziaływanie na ściany naczyń krwionośnych. Zmniejszają też przepuszczalność ścian naczyń włosowatych. Działają przeciwobrzękowo, przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Wszechstronne działanie sprawia, że niektóre owoce są obecnie coraz bardziej pożądane. Zwłaszcza przez osoby zainteresowane dbaniem o swój styl życia oraz inwestowaniem w zdrowie.
I dlatego właśnie Agroturystyka Regeneracyjna – Biały Płotek będzie oferować swoim gościom dostęp do plantacji polifenoli. Czyli owoców o których mowa w tym tekście.
Na dziś to tyle, tytułem wstępu. Już wkrótce zapraszam na kolejny artykuł o owocach jagodowych. A dokładnie o jednym. Na początku skupimy się na jagodzie kamczackiej.
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
PS. Podrzucam na początek szybki przepis na deser z borówkami
Źródła:
- https://ncez.pzh.gov.pl/
No Comments