Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ CIASTA I DESERY

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy to chyba ciasto którego przedstawiać nie trzeba. Popularny w naszych domach, kiedy nie było jeszcze takiego dostępu do czekolady. Ponieważ to ciasto czekoladowe nie jest. Jednym z głównych jego składników, jest oprócz kakao, mleko w proszku. Blok czekoladowy to ciasto bez pieczenia i bardzo szybkie w wykonaniu. Jego „wnętrze” można dowolnie modyfikować. Ja dodałam herbatniki, orzechy i żurawinę. Można dorzucić też rodzynki, kandyzowane owoce, kropelki czekoladowe… co tylko wam w duszy gra.

Blok czekoladowy, przepis na dużą keksówkę:

Składniki:

  • 340 g mleka w proszku
  • 200 g masła
  • 120 g cukru
  • 100 ml wody
  • 4 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • ok 10-12 herbatników
  • 1,5 garści dowolnych orzechów
  • garść żurawiny

Herbatniki łamiemy na drobne kawałki a orzechy siekamy.

Masło łączymy z wodą i podgrzewamy, do momentu rozpuszczenia składników. Dodajemy cukier i kakao. Ciągle mieszając podgrzewamy, aż składniki się połączą i rozpuszczą. Do gorącej masy dosypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy. Masa będzie dość gęsta. Dodajemy bakalie z herbatnikami i jeszcze raz delikatnie mieszamy całość szpatułką. Masę przekładamy do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia keksówki. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Gotowe ciasto wyciągamy z foremki odwracając ją do góry nogami i odklejając od ciasta papier do pieczenia.

blok czekoladowy
Blok czekoladowy
mleko w proszku
Ciasto z mlekiem w proszku
blok czekoladowy
Ciasto bez pieczenia
bez pieczenia
Pyszne ciasto z kakao
ciasto bez pieczenia
Pyszne i proste ciasto

Smacznego!!!

Justyna

PS. Przepis pochodzi z bloga Chocololo.pl

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Katarzyna
    21 czerwca 2022 at 10:07

    Wypróbuję na zimę, jako przekąskę po nartach.

    • Reply
      Justyna
      21 czerwca 2022 at 10:23

      Na pewno sie sprawdzi 🙂

  • Reply
    bsrfhr
    25 czerwca 2022 at 21:31

    Wygląda całkiem, całkiem.
    Może się sprawdzić jako przekąska do pracy 😉

    • Reply
      Justyna
      26 czerwca 2022 at 08:46

      Zgadza się. Ale trzeba spełnić jeden warunek: mleko w proszku 🙂

  • Reply
    LukasSchweiz
    2 lipca 2022 at 00:28

    czasy PRL-u smaki dzieciństwa – super sprawa

    • Reply
      Justyna
      3 lipca 2022 at 16:25

      Dokładnie. Ale nadal smakuje tak dobrze a nawet lepiej 🙂

    Leave a Reply