Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ CIASTA I DESERY/ DESERY/ INNE

Ciasto bez jajek, glutenu i laktozy

zdrowe przepisy

Ciasto bez jajek, glutenu i laktozy inaczej można by nazwać je – batoniki RAW. Pierwszy raz robiłam ciasto, które od początku do końca nie zawiera w sobie tych najpopularniejszych alergenów. Ba, nie ma nawet mojej ulubionej czekolady. Uczucia miałam mieszane. Okazało się, że nie potrzebnie. Batoniki wyszły pyszne: o kakaowo orzechowym posmaku. Wyszły też bardzo sycące. Ogromnym plusem jest też to jest to ciasto bez pieczenia i dość szybko można je przygotować. Minusem są dość drogie składniki. Na małą porcję jest to fajne, ale ciężko mi sobie wyobrazić szykowanie w ten sposób całej blachy. Jako przerywnik pomiędzy klasycznymi ciastami jest genialne 🙂

Ciasto bez jajek, glutenu i laktozy – batoniki RAW, składniki na foremkę 15×15 cm:

Spód:

  • 0,5 szklanki mieszanki mąk (zmieszałam kokosową ze zmielonymi orzechami laskowymi)
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżka syropu z agawy
  • 0,5 łyżki oleju kokosowego

Mieszamy całość do zgęstnienia. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy dokładnie łyżką. Chłodzimy.

Orzechowy środek:

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 0,5 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli (według uznania)

Mieszamy do momentu połączenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy na spód, wyrównujemy i znów chłodzimy.

Kakaowa polewa:

  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1,5 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka wody

Składniki mieszamy do momentu uzyskania jednolitego sosu. Nie będzie lejący. Małymi porcjami przekładamy na orzechowy środek i równomiernie rozprowadzamy. Chłodzimy.

Batoniki kroimy w dowolne porcje.

ciasto bez jajek
Ciasto bez jajek, glutenu i laktozy
batoniki raw
Batoniki RAW bez pieczenia
fit ciasto
Pyszne i zdrowe fit ciasto
zdrowe przepisy
Przepis na zdrowe ciasto

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

jeden × pięć =