Po raz kolejny posiłkowałam sie blogiem Sio-smutki, który opublikował przepis na to ciacho jakiś miesiąc temu. Przepis wydawał się szybki i nieskomplikowany, a przy tym ciasto bardzo ładnie się prezentowało, no i jeden z głównych składników, istotnych dla mnie – kawa 🙂 Chociaż z tą kawą to wyszło u mnie troszkę śmiesznie, ponieważ występuje ona tutaj tylko w formie nasączu do biszkoptu. No i ja o tym nasączu zapomniałam 🙁 nie wiem jak to się stało, przekroiłam ciasto, przełożyłam i po sprawie, a nasącz został w szklance. Może myślałam o niebieskich migdałach, a może to za sprawą samego biszkoptu, w którego skład wchodzi spora ilość oleju (jeszcze nie piekłam takiego biszkoptu) i sam w sobie już był mocno wilgotny. W każdym razie Moja Druga Połówka cieszyła się, że kawy brak i zajadał, aż mu się uszy trzęsły. Trzeba przyznać, że ciasto jest proste ale przepyszne. Polecam serdecznie.

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:

Biszkopt:

– 3 jajka

– 0,5 szklanki cukru

– 1 łyżka kakao

– 0,5 szklanki mąki

– 0,5 szklanki oleju

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka dość długo ubijamy z cukrem na puszystą, gęstą i prawie białą masę. Dodajemy olej, krótko miksujemy. Na końcu dodajemy przesiane kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy wszystko szpatułką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy i pieczemy 30 minut. Po ostudzeniu odcinamy górkę (jeżeli urosła – u mnie była niewielka) i kroimy biszkopt w poprzek na pół).

Krem:

– 250 ml śmietanki kremówki 36%

– 250 g zmielonego twarogu lub sera na serniki

– 0,5 szklanki cukru pudru (polecam zredukować do 1/3)

– 1 śmietan fix

Nasączenie:

– mocna, zaparzona kawa

Kawę parzymy i odkładamy do ostudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i fixem. Na końcu dodajemy ser i delikatnie, krótko mieszamy. Masę odkładamy do lodówki by lekko stężała. Dolny biszkopt przekładamy do foremki i nasączamy kawą, wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim biszkoptem i zdecydowanie go dociskamy. Znów nasączmy kawą. Wykładamy pozostałą część kremu i wstawiamy ciasto do lodówki. Mi zostało troszkę kremu, więc po wyjęciu ciasta, przyozdobiłam nim boki. Przed podaniem posypujemy ciasto kakao.

Z foremki wykroiłam 10 porcji. Jedna to 340 kcal

Ciasto jak tort
Ciasto jak tort
Kawowiec - biszkopt kakaowy i masa śmietanowo twarogowa
Kawowiec – biszkopt kakaowy i masa śmietanowo twarogowa
Kawowiec
Kawowiec

Smacznego!!!