Bez kategorii/ BROWNIES/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Ciasto z musem czekoladowym i porzeczkami na spodzie brownie

Ciasto z musem czekoladowym i czerwoną porzeczką na spodzie brownie (6)Prawda, że na sam widok ślinka cieknie 🙂 A przynajmniej ja miałam taki odruch, kiedy pierwszy raz znalazłam ten przepis na blogu Prawo do gotowania z pasją. Zdecydowałam się jednak na drobną zmianę, żeby smaki były jeszcze bardziej intensywne. Mianowicie zamieniłam kakaowy biszkopt na mocno czekoladowe brownie. Spód w połączeniu z czekoladowym musem, bitą śmietaną i porzeczkami doskonale się uzupełniał. Żeby ciasto nie było za słodkie ograniczyłam cukier w bitej śmietanie do minimum. Całość wyszła naprawdę znakomita i do tego wygląda bardzo dostojnie. Polecam serdecznie 🙂

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

Brownie:

– 120 g czekolady gorzkiej (70% kakao)

– 120 g masła

– 3 jajka

– 100 g cukru

– 50 g mąki

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę. Na końcu dodajemy mąkę i ostudzoną czekoladę i miksujemy na najniższych obrotach do momentu połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 15-20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni. Mus czekoladowy szykujemy dopiero gdy spód brownie będzie przestudzony.

Mus czekoladowy:

– 100 g czekolady gorzkiej (tym razem użyłam 60% kakao)

– 200 ml śmietanki kremówki 36%

– 2 żółtka

– 1 łyżka cukru pudru

– 1 łyżka żelatyny + 35 ml gorącej wody

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuszczamy. Żółtka ubijamy i wlewamy do lekko ostudzonej czekolady, ciągle mieszając. Przestudzoną masę czekoladową wlewamy do bitej śmietany i miksujemy. Do żelatyny dodajemy łyżkę masy, dokładnie mieszamy i wlewamy ją do musu. Całość jeszcze raz mieszamy i wylewamy na spód brownie. Wstawiamy do lodówki. Gdy wierzch stężeje, szykujemy masę śmietanową.

Masa śmietanowa:

– 200 g czerwonej porzeczki

–  200 ml  śmietanki kremówki 36%

– 1 łyżka cukru pudru

– 1 łyżka żelatyny + 35 ml gorącej wody

Porzeczki dokładnie płuczemy i osuszamy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do żelatyny dodajemy łyżkę śmietany, dokładnie mieszamy i przelewamy do masy śmietanowej. Krótko miksujemy, następnie dodajemy porzeczki, delikatnie całość mieszamy i przekładamy na mus czekoladowy. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (minimum kilka godzin). Ciasto ozdabiamy porzeczkami i/lub gorzkim kakao.

Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 380 kcal.

Ciasto z musem czekoladowym i czerwoną porzeczką na spodzie brownie (4)

Ciasto z musem czekoladowym i czerwoną porzeczką na spodzie brownie (2)

Ciasto z musem czekoladowym i czerwoną porzeczką na spodzie brownie (5)

 

Smacznego!!!

 

You Might Also Like

24 komentarze

  • Reply
    ~wedelka
    20 sierpnia 2015 at 10:32

    Ależ apetyczne 🙂

  • Reply
    ~przepismamy
    24 sierpnia 2015 at 08:13

    Rewelacja!!!
    Polecam kilka moich pomysłów
    http://www.przepismamy.pl
    Pozdrawiam smacznie.

  • Reply
    ~bułka z chlebem
    24 sierpnia 2015 at 09:21

    Bardzo apetycznie wygląda. Do siebie zapraszam na delikatne babeczki maślane z brzoskwinią
    http://bulkazchlebem.pl/babeczki-maslane-z-brzoskwinia

  • Reply
    ~mariola
    24 sierpnia 2015 at 09:59

    wygląda niezwykle wykwintnie i pięknie się prezentuje 🙂 pozdrawiam i zapraszam do mnie na ciasto KINDER BUENO :
    http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/06/ciasto-kinder-bueno.html

  • Reply
    ~elwirski
    24 sierpnia 2015 at 11:40

    uwielbiam desery z czerwoną porzeczką, na pewno wypróbuję:)
    http://elwirski.blogspot.com

  • Reply
    ~kasia
    24 sierpnia 2015 at 13:23

    Najlepiej zdrowo się odżywiać, to oczywiście wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg!. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła coś rewelacyjnego!(idealnafigura24.pl).Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

  • Reply
    ~masakra
    24 sierpnia 2015 at 15:49

    jak czytam te komentarze to mam wrazenie ze nikt „normalny” juz nie czyta takich artykulow… sami, kurcze, blogerzy, ktorzy musza sie pochwalic, pod czyjas praca swoimi przepisami… masakra!

    • Reply
      ~Ewa
      24 sierpnia 2015 at 22:58

      Zgadzam sie z Toba. Zamist komentowac to sie reklamuja! To powinno byc zabronione. Komentowanie typu:- jak pieknie wyglada, slinka cieknie idt. Tez nic nowego nie wnosi. Po co to pisac? Jak maja cos do powiedzenia na temat przepisu to prosze bardzo. Inaczej zamilczcie.

    • Reply
      ~Ewa
      25 sierpnia 2015 at 07:33

      Odniosłam to samo wrażenie. Wszyscy się rzucili na darmową reklamę… Też szukałam normalnego komentarza 🙂 A ciasto wygląda super, jak tylko będzie okazja, na pewno spróbuję. Pozdrawiam

      • Reply
        Justyna
        25 sierpnia 2015 at 08:27

        Dziękuje za tych kilka rozsądnych komentarzy, które się tu pojawiły:-) Pozdrawiam serdecznie

    • Reply
      ~xxx
      25 sierpnia 2015 at 07:55

      Mam dokładnie takie samo odczucie. To kółko wzajemnej adoracji, które zresztą samo się napędza. Żaden z nich by tu nie przyszedł gdyby tego bloga nie było na głównej stronie- taka jest prawda. A tak przychodzą i liczą, że ktoś kliknie na ich odnośniki i przełoży się to na wejścia.

      Co do ciasta- pomysł z brownie marniutki (zawsze lepiej zjeść lekki biszkopt niż zakalca pod amerykańską nazwą), reszta może być.

      • Reply
        Justyna
        25 sierpnia 2015 at 08:29

        Ja osobiście brownie uwielbiam – to kwestia gustu. Ale jeżeli bardziej pasowałby Ci biszkopt, to polecam zajrzeć do oryginanego przepisu (odnośnik w opisie). Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    ~Słodkie Abstrakcje
    25 sierpnia 2015 at 14:08

    Wygląda wręcz obłędnie ! 🙂 Niebo na talerzu! 🙂

  • Reply
    ~Horeca
    25 sierpnia 2015 at 16:02

    świetny przepis…ciasto z musem zawsze wydaje się być lżejsze…zwłaszcza w upalne dni

  • Reply
    Dominisza
    25 sierpnia 2015 at 19:07

    Mniaaaaam 🙂 niesamowity blog kulinarny. Ostatnio próbuje coś sama pichcić i już wiem, że zajrzę tu nie raz po jakiś smakowity przepis. Pozdrawiam i zapraszam do siebie vanilliowo.blog.pl

    • Reply
      Justyna
      26 sierpnia 2015 at 08:37

      Życzę powodzenia:-)

    Leave a Reply