Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ BEZY I CIASTA BEZOWE/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI/ DESERY/ LODY

Lodowy torcik czekoladowy

Lodowy torcik czekoladowy (3)Zbliżają się upały, więc zaczyna się czas na jakieś chłodne pyszne desery 🙂 Na blogu 2Smaki wypatrzyłam rewalacyjny przepis na idealny przysmak na upały. W oryginale torcik jest kawowy ja pokusiłam się o zamianę kawy na czekoladę. Dodatek słodkich chrupiących bez pasował tu rewelacyjnie. A sam torcik wyszedł bardzo delikatny i mimo nocy w zarażrace nie był zbyt zmrożony, więc można go jeść odrazu po wyciągnięciu z lodówki. Myśle, że następnym razem będe próbować z kolejnymi smakami. Polecam serdecznie wszystkim lodożercom i nie tylko im 🙂

Składniki na dwie małe tortownice o średnicy 12 cm. Jest to ilość na 4 lub więcej porcji:

Bezy:

– 1 białko

– 1/3 szklanki cukru

– szczypta soli

Białka ubijamy z solą. Gdy są ubite dodajemy po łyżce cukru ubijając do momonetu gdy piana będzie gęsta i błyszcząca. Bezy nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można to robić łyżką lub użyć rękawa cukierniczego. Pieczemy 90 minut w temperaturze 110 stopni. Ja swoje bezy piekłam kilka dni wcześniej przy okazji innego wypieku. Z podanej ilości wychodzi 20 bezików.

Masa lodowo – czekoladowa

– 2 żółtka

– 25 g miodu

– 70 g gorzkiej czekolady

– 125 g serka mascarpone

– 20 ml śmietanki kremówki

– cukier do smaku (dodałam łyżeczkę do żółtek, łyżeczkę do kremówki i łyżeczkę do serka)

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstwiamy do ostudzenia. Żółtka ubijamy z miodem na parze (ubijałam nad garnkiem z gotującą się wodą), aż masa będzie gęsta i puszysta, pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę cukru oraz rozpuszczoną czekoladę. W kolejnych dwóch miskach ubijamy śmietankę z cukrem oraz serek mascarpone. Na końcu łączymy delikatnie wszystkie składniki w kolejności: do żółtek z czekoladą dodajemy po łyżce mascarpone, a na końcu ubitą kremówkę. Dno tortownic wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim bezy (ilość dowolna), całość zalewamy masą czekoladową. Na wierzchu układamy kolejne bezy lub wciskamy je w środek naszego deseru. Przed zjedzeniem musimy powstrzymać się jeszcze całą noc, którą deser musi spędzić w zamrażarniku 🙂

Gdy całość podzielimy na 4 osoby to jedna porcja wyniesie 590 kcal, a gdy podzielicie go na 6 osób porcja będzie miała 400 kcal.

Lodowy torcik czekoladowy (1)

Lodowy torcik czekoladowy (4)

Lodowy torcik czekoladowy (2)

Lody, lody dla ochłody
Smacznego!!!

 

 

 

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    ~Nowoczesne domki nad morzem Balfala
    9 czerwca 2014 at 15:45

    Próbowałam – jest pyszny! Uwielbiam bezy pod każdą postacią. Bardzo szybkim deserem jest też skruszenie bezów na samo dno pucharka, na to położenie śmietany kremówki ubitej i wymieszanej z serkiem mascarpone, a następnie położenie ugniecionych truskawek.

  • Reply
    ~Karolina ;)
    9 czerwca 2014 at 16:18

    Patrze na ten torcik.. termometr i 30 stopni w cieniu.. i proszę cię.. wyczaruj go przede mną tu i teraz ;c *,*
    zapraszam. 😉

    • Reply
      Justyna
      9 czerwca 2014 at 16:44

      Nie ma sprawy:) Się zrobi:)

  • Reply
    ~Magda
    23 czerwca 2014 at 17:36

    Ojojoj jakie pysznosci;)

  • Leave a Reply