Deser czekoladowo pomara艅czowy (1)Czas na deser 馃檪 A moj膮 ulubiona wersj膮 deser贸w jest po艂膮czenie czekolady z owocami. Czyli prosto, smacznie i s艂odko. Chocia偶 w tym przypadku s艂odko zale偶y od tego jakich owoc贸w u偶yjemy. A do deseru tego typu mo偶na u偶y膰 dos艂awnie wszystkiego, bo chyba nie ma owoc贸w kt贸re nie komponowa艂yby si臋 z czekoladow膮 trufl膮 馃檪

Sk艂adniki na 3 porcje takie jak na zdj臋ciach:

Czekoladowa trufla:

– 125 ml 艣mietanki krem贸wki

– 80 g gorzkiej czekolady

– 2 艂y偶eczki cukru pudru

艢mietank臋 podgrzewamy w garnuszku z grubym dnem. Gdy jest ciep艂a wrzucamy do niej po艂amane kawa艂ki czekolady oraz cukier puder i wszystko dok艂adnie mieszamy a偶 do momentu uzyskania g艂adkiej, jednolitej masy. Mas臋 odstawiamy do ostygni臋cia, aby by艂o szybciej mo偶na wstawi膰 j膮 do lod贸wki. Wyczekujemy momentu gdy masa b臋dzie ju偶 zastyga膰, ale jeszcze b臋dzie mo偶na j膮 miesza膰. W贸wczas nale偶y ja zmiksowa膰, a偶 do momentu w kt贸rym zmieni kolor na ja艣niejszy. Mas臋 przek艂adamy do puchark贸w.

Pozosta艂e sk艂adniki:

– 125 ml 艣mietanki krem贸wki + 2 艂y偶eczki cukru pudru

– 1 du偶a pomara艅cza

– kakao do ozdoby

Pomara艅cz臋 obieramy i kroimy w dowolnej wielko艣ci kawa艂ki. Uk艂adamy na masie czekoladowej, a ca艂o艣膰 przykrywamy bit膮 艣mietan膮 ubit膮 z dwoma 艂y偶kami cukru pudru. Deser przyozdabiamy odrobin膮 kakao. Deser najlepiej trzyma膰 w lod贸wce.

Jedna porcja to 570 kcal

Deser czekoladowo pomara艅czowy (2)

Deser czekoladowo pomara艅czowy (5)Smacznego!!!