Drożdżówki z serkiem i jagodami (4)Jak dobrze wiecie wypieki drożdżowe nie goszczą u mnie zbyt często. Zdarzały mi się w nich zakalce no i według mnie są dość pracochłonne. Ale dostałam od znajomej jagody i postanowiłam wykorzystać je do jakichś bułeczek drożdżowych. Zwłaszcza, że miałam w domu drożdże (miały iść do pizzy ale plany się zmieniłły). Odłożony miałam przepis na drożdżówki, który postanowiłam wykorzystać. Znalazłam go na blogu Patricia bakes. I chyba dość dobrze przyłożyłam się do wyrabiania ciasta ponieważ buły wyszły naprawdę przepyszne. Słodkie i puszyste, a serek z jagodami i kruszonka świetnie uzupełniły samo ciasto. Jeżeli mi te drożdżówki wyszły to znaczy że każdemu wyjdą 🙂 Polecam.

Składniki na 12 bardzo dużych drożdżówek:

– 0,5 kg mąki

– 1/4 szklanka oleju (urzyłam rzepakowego)

– 0,5 szklanki cukru

– 1 cukier waniliowy

– 1 szklanka mleka

– 30 g drożdży świeżych

– szczypta soli

– 1 jajko (do ciasta zużywamy żółtko, a białkiem będziemy smarować drożdżówki przed samym pieczeniam)

Nadzienie:

-250 g serka twarogowego

– 3 łyżki cukru

– około 200 g jagód

Kruszonka:

– 100 g mąki

– 50 g zimnego masła

– 50 g cukru pudru

Podgrzewamy delikatnie 3 łyżki mleka. Dodajemy do niego drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy dokałdnie i odkładamy na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie pracować. Po tym czasie wrzucamy do miski wszystkie składniki na ciasto oraz zaczyn i zagniatamy jednolite ciasto. Miskę delikatnie natłuszamy, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 1,5 godz w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić objętość).

Gdy ciasto rośnie szykujemy serek i kruszonkę. Serek miksujemy lub poprostu mieszamy dokładnie z cukrem. Na kruszonkę: łączymy cukier z mąką i dodajemy zimne masło. Rozcieramy wszystkie składniki pomiędzy palcami, aż dokładnie się połączą.

Gdy ciasto podwoi objętość podsypujemy stolnicę mąką i zagniatamy je chwilę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Od ciasta odrywamy kulki dowolnej wielkośći (u mnie małej piąstki), formujemy bułeczki i układamy je na blaszce. Na środku każdej bułki robimy dość mocne wgłębienie. Do wgłębienia nakładamy 2 łyżki serka, obficie posypujemy jagodami i kruszonką. Bułki przykrywamy ścieraczką na 30 min, żeby nabrały puszystości. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Na dno piekarnika położyłam blaszkę z wodą, dzięki parze bułki były od spodu idealnie mięciutkie ( jest to świetna porada od pierwotnej autorki przepisu). Ranty bułek smarujemy  białkiem i wstawiamy do piekarnika na 25 minut, aż będą złociste. Wcinałam gdy były jeszcze ciepłe, wyszły znakomite 🙂

Jedna ogromna buła to około 360 kcal.

Drożdżówki z serkiem i jagodami (5)Drożdżówki z serkiem i jagodami (1)

Drożdżówki z serkiem i jagodami (3)

 

Smacznego!!!