Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ DESERY

Maliny i borówki pod kruszonką (crumble)

agroturystyka regeneracyjna

Maliny i borówki pod kruszonką? Macie w domu owoce, masło, mąkę i cukier? Jeżeli tak, to macie składniki na pyszny i szybki deser, jakim są owoce pod kruszonką, znane również pod nazwą crumble. Deser jest o tyle prosty, że mniejszych owoców nawet nie trzeba kroić. Czyli jedyne co pozostaje do zrobienia to połączenie składników na kruszonkę. Jak się jednak okazało, do tej pory nie jadłam tego deseru prawidłowo. Na moim instagramowym profilu wiele osób podpowiedziało mi, że deser ten owszem pyszny jest na zimno (tak jak jadłam do tej pory), ale prawdziwym smakołykiem jest na ciepło podany z lodami waniliowymi 🙂 Jak dla mnie brzmi to pysznie więc dla pewności już teraz kupię lody, żeby spokojnie czekały w lodówce na kolejny deser 🙂

szybki deser

Owoce pod kruszonką

Składniki na 6 foremek ceramicznych do zapiekania:

– dowolne owoce: u mnie maliny wymieszane z borówkami

Kruszonka:

– 150 g mąki pszennej

– 75 g cukru

– 75 g zimnego masła + odrobina do wysmarowania foremek

Odrobiną masła smarujemy foremki, żeby kruszonka do nich nie przywarła (wystarczy cienka warstwa). Mąkę mieszamy wraz cukrem i dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło. Składniki zagniatamy pomiędzy palcami tak długo, aż się połączą, tzn masło dokładnie oblepi mąkę z cukrem i nie będą wyczuwalne jego grudki.

Foremki myjemy i smarujemy delikatnie masłem

Szykujemy kruszonkę

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni

Gdy kruszonka jest już gotowa włączamy piekarnik na 180 stopni, żeby zdążył się nagrzać. Do wysokości 3/4 foremki wsypujemy owoce (w niektórych foremkach miałam nawet więcej owoców) i zasypujemy je kruszonką. Nie żałujcie kruszonki, ponieważ w trakcie pieczenia owoce puszczą sok i zmniejsza objętość, czyli automatycznie deser po wyjęciu z piekarnika będzie niższy niż na początku.

Owoce wsypujemy do foremek

Maliny i borówki pod kruszonką

Owoce zasypujemy kruszonką

I wstawiamy do piekarnika

Deser pieczemy około 25 minut. Najlepiej obserwować ostatnie 5 minut, żeby kruszonka się ładnie zarumieniła, a nie przypaliła.

Tak jak wspominałam na górze zajadamy się deserem jeszcze na ciepło, najlepiej z lodami waniliowymi lub czekamy, aż ostygnie.

Najgorsze jest czekanie, kiedy w całym domu już pięknie pachnie

Jedna kokilka to około 260 kcal (bez lodów oczywiście 🙂 )

prosty deser

Prosty deser: owoce pod kruszonką

Maliny i borówki pod kruszonką

Pyszne na ciepło i na zimno

Maliny i borówki pod kruszonką

Smacznego!!!

Justyna

 

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Ania
    25 sierpnia 2017 at 10:27

    Mniam, wyglądają przepysznie 🙂 jakiej pojemności masz foremki ceramiczne? Chciałam zamówić sobie je przez internet i nie wiem, które wybrać. Pozdrawiam i życzę samych udanych wypieków 😉

    • Reply
      Justyna
      26 sierpnia 2017 at 19:55

      Moje są takie najbardziej standardowe czyli średnica 9 cm i wysokie na 6 cm. Ja swoje kupiłam w Lidlu i jestem bardzo zadowolona 🙂 pozdrawiam

  • Reply
    ewa
    7 marca 2020 at 17:43

    Zrobiłam dokładniutko wg przepisu. Kruszonka beznadziejna, wg mnie trzeba więcej masła nieco.

    • Reply
      Justyna
      9 marca 2020 at 08:50

      Przykro mi, że nie smakuje. Mi zawsze wychodziła dobra

    Leave a Reply

    siedemnaście + 7 =