Coś na sobotę albo niedzielę i do tego koniecznie na szybko? Polecam niezawodne brownie, które na dobrą sprawę możemy zjeść samo ponieważ smakuje wyśmienicie. Ale możemy również coś tam do niego dorzucić. Bita śmietana z owocami sprawdziła się znakomicie. W sumie to krem cytrynowy też pasowałby świetnie ale zajął by nam więcej czasu, a ciasto ma być ekspresowe. Brownie z założenia powinno być jakby lekko niedopieczone i dość maziste w środku. Jak widzicie u mnie na zdjęciach nie ma tego efektu, ponieważ zwyczajnie trzymałam ciasto w piekarniku odrobinę za długo. Ale jednocześnie jest to ogromny plus tego ciasta, ponieważ nie można go zepsuć 🙂 W razie wpadki wyjdzie nam po prostu ciasto czekoladowe.

Brownie z bitą śmietaną i owocami

Składniki na blaszkę 28×28 cm:

Brownie:

– 2 tabliczki czekolady min. 60 % kakao ( 200g )

– 200 g masła

– 6 jajek

– 200 g cukru

– 100 g mąki

Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w garnuszku. Po dokładnym połączeniu składników, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę oraz czekoladę. Całość delikatnie i krótko miksujemy (na najniższych obrotach i tylko do momentu połączenia składników). Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 min w 180 stopniach

Dodatkowo:

– 500 ml śmietanki kremówki + łyżka cukru pudru

– dowolne owoce: u mnie maliny z borówkami

Gdy ciasto ostygnie ubijamy śmietankę wraz z cukrem pudrem. Jeżeli chcemy żeby bardziej trzymała ona formę polecam dodać Śmietan-fix, który ją usztywni. Ubitą śmietanę przekładamy na ciasto wykładamy umyte wcześniej i osuszone owoce.

Z foremki wykroiłam 20 porcji. Jedna to około 300 kcal

Szybkie i proste ciasto na niedzielę
Brownie czyli ciasto czekoladowe
Czekolada, bita śmietana i owoce to świetne połączenie
Pyszne wykorzystanie owoców sezonowych
Proste i szybkie ciasto na niedzielę

Smacznego!!!

Justyna