Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Mleczna kanapka

Mleczna kanapka to ciasto chyba znane już wszystkim. Jednak coś długo mi zajęło zanim zdecydowałam się go zrobić. A może było to wynikiem tego, że raczej rzadko kupuje w mleko w proszku. Tym razem zostało go mojej mamie po świętach i przekazała mi do spożytkowania. Z ręką na sercu , ciasto jest dość mocno słodkie. Ale mimo wszystko bardzo mi smakowało. Nie powala smakiem bo nie w nim nic specjalnego. Ale jednak ten mleczny krem ma coś w sobie. Czytałam różne komentarze na temat tego ciasta i zgodzę się, że cukier w kremie najlepiej rozpuścić w ciepłym mleku, a nie miksując z masłem. Nie ma szans, żeby w maśle się rozpuścił. A nie każdy lubi jak chrzęści mu między zębami 🙂

Mleczna kanapka przepis na blaszkę 20×20 cm:

Ciasto – biszkopt:

  • 0,3 szklanki oleju
  • 0,2 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao

Podane składniki wrzucamy do rondelka. Zagotowujemy. A następnie ściągamy z gazu i studzimy.

  • 3 jajka białka i żółtka osobno)
  • 3 łyżki cukru
  • 0,7 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Białka ubijamy. Dodajemy cukier i ubijamy do całkiem sztywnej piany. Dodajemy żółtka, krótko miksujemy. Wlewamy mieszankę olejowo kakaową i znów miksujemy do momentu połączenia składników. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę (najlepiej składniki suche przesiać). I delikatnie mieszamy całość szpatułką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 35-40 minut (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu kroimy ciasto w poprzek na pół. Na zdjęciach widać, że biszkopt opadł mi na środku. Spieszyło mi się i szybko wyciągnęłam go z piekarnika. Prawdopodobnie nic by się nie stało, gdybym miała więcej czasu.

Krem mleczny:

  • 70 ml mleka
  • 1 szklanka mleka w proszku nie granulowanego i pełnotłustego
  • 4 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 170 g masła w temperaturze pokojowej

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć czyli zmiksować, aż stanie się jaśniejsze. Do masła dodajemy na zmianę po trochę mleka i mleka w proszku ciągle miksując. Gdy masa jest gładka przekładamy ją na spód i przykrywamy drugą połową biszkopta.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%

Śmietankę podgrzewamy. Do ciepłej dorzucamy połamaną czekoladę i mieszamy tak długo, aż czekolada się rozpuści. Przelewamy na ciasto. Ciasto trzymamy w lodówce. 20 minut przed podaniem należy wyjąć ciasto z lodówki.

Z foremki wykroiłam 16 porcji. Jedna to 330 kcal

mleczna kanapka
mleczna kanapka
mleczna kanapka
Kultowe ciasto mleczna kanapka
mleko w proszku
Dla fanów mlecznych kremów
krem mleczny
Mleczny krem i kakaowy biszkopt
mleczna kanapka
Mleczna kanapka

Smacznego!!!

Justyna

PS. Źródło przepisu blog Moje Wypieki

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

pięć × dwa =