Mleczna kanapka to ciasto chyba znane już wszystkim. Jednak coś długo mi zajęło zanim zdecydowałam się go zrobić. A może było to wynikiem tego, że raczej rzadko kupuje w mleko w proszku. Tym razem zostało go mojej mamie po świętach i przekazała mi do spożytkowania. Z ręką na sercu , ciasto jest dość mocno słodkie. Ale mimo wszystko bardzo mi smakowało. Nie powala smakiem bo nie w nim nic specjalnego. Ale jednak ten mleczny krem ma coś w sobie. Czytałam różne komentarze na temat tego ciasta i zgodzę się, że cukier w kremie najlepiej rozpuścić w ciepłym mleku, a nie miksując z masłem. Nie ma szans, żeby w maśle się rozpuścił. A nie każdy lubi jak chrzęści mu między zębami 🙂
Mleczna kanapka przepis na blaszkę 20×20 cm:
Ciasto – biszkopt:
- 0,3 szklanki oleju
- 0,2 szklanki wody
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
Podane składniki wrzucamy do rondelka. Zagotowujemy. A następnie ściągamy z gazu i studzimy.
- 3 jajka białka i żółtka osobno)
- 3 łyżki cukru
- 0,7 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Białka ubijamy. Dodajemy cukier i ubijamy do całkiem sztywnej piany. Dodajemy żółtka, krótko miksujemy. Wlewamy mieszankę olejowo kakaową i znów miksujemy do momentu połączenia składników. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę (najlepiej składniki suche przesiać). I delikatnie mieszamy całość szpatułką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 35-40 minut (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu kroimy ciasto w poprzek na pół. Na zdjęciach widać, że biszkopt opadł mi na środku. Spieszyło mi się i szybko wyciągnęłam go z piekarnika. Prawdopodobnie nic by się nie stało, gdybym miała więcej czasu.
Krem mleczny:
- 70 ml mleka
- 1 szklanka mleka w proszku nie granulowanego i pełnotłustego
- 4 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 170 g masła w temperaturze pokojowej
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć czyli zmiksować, aż stanie się jaśniejsze. Do masła dodajemy na zmianę po trochę mleka i mleka w proszku ciągle miksując. Gdy masa jest gładka przekładamy ją na spód i przykrywamy drugą połową biszkopta.
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 36%
Śmietankę podgrzewamy. Do ciepłej dorzucamy połamaną czekoladę i mieszamy tak długo, aż czekolada się rozpuści. Przelewamy na ciasto. Ciasto trzymamy w lodówce. 20 minut przed podaniem należy wyjąć ciasto z lodówki.
Z foremki wykroiłam 16 porcji. Jedna to 330 kcal
Smacznego!!!
Justyna
PS. Źródło przepisu blog Moje Wypieki
No Comments