Brownie z masą ajerkoniakową (4)Jak doskonale wiecie zarówno ja, jak i Moja Druga Połówka (w szczególności) uwielbiamy ciasta czekoladowe, zwłaszcza brownie. Gliniasta, mokra struktura i intensywny smak czekolady, na samą myśl aż ślinka cieknie 🙂 Na blogu My Tasty Kitchen trafiłam na świetny pomysł połączenia brownie z kremem ajerkoniakowym i odrazu postanowiłam go przetestować. To połączenie okazało się kolejną świetną odmianą ciasta brownie, czego dowodem może być fakt, że cała blaszka zniknęła w dwa dni (tylko dlatego, że odłożyłam część, inaczej zjedlibyśmy chyba wszystko na raz). Trzeba również dodać, że jest to ciasto typu: ekspresowe, robi się naprawdę szybko. Polecam serdecznie!

Składniki na blaszkę 28×28 cm:

Brownie:

– 2 tabliczki czekolady min. 60 % kakao

– 200 g masła

– 6 jajek

– 200 g cukru

– 100 g mąki

Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w garnuszku. Po dokładnym połączeniu składników, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę oraz czekoladę. Calość delikatnie i krótko miksujemy (na najniższych obrotach i tylko do momentu połączenia składników). Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 min w 180 stopniach.

Krem ajerkoniakowy:

– 200 g miękkiego masła

– 180 ml ajerkoniaku

Masło ucieramy na puch. Pod koniec partiami dolewy ajerkoniaku, ciągle delikatnie mieszając. Krem przekładamy na ostudzone ciasto. Ja udekorowałam je odrobiną kakao. Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej.

Z foremki wyszło około 20 sporych porcji. Jedna to 285 kcal.

Brownie z masą ajerkoniakową (2)

Smacznego!!!