Bez kategorii/ BROWNIES/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Brownie z kremem ajerkoniakowym

Brownie z masą ajerkoniakową (4)Jak doskonale wiecie zarówno ja, jak i Moja Druga Połówka (w szczególności) uwielbiamy ciasta czekoladowe, zwłaszcza brownie. Gliniasta, mokra struktura i intensywny smak czekolady, na samą myśl aż ślinka cieknie 🙂 Na blogu My Tasty Kitchen trafiłam na świetny pomysł połączenia brownie z kremem ajerkoniakowym i odrazu postanowiłam go przetestować. To połączenie okazało się kolejną świetną odmianą ciasta brownie, czego dowodem może być fakt, że cała blaszka zniknęła w dwa dni (tylko dlatego, że odłożyłam część, inaczej zjedlibyśmy chyba wszystko na raz). Trzeba również dodać, że jest to ciasto typu: ekspresowe, robi się naprawdę szybko. Polecam serdecznie!

Składniki na blaszkę 28×28 cm:

Brownie:

– 2 tabliczki czekolady min. 60 % kakao

– 200 g masła

– 6 jajek

– 200 g cukru

– 100 g mąki

Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w garnuszku. Po dokładnym połączeniu składników, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę oraz czekoladę. Calość delikatnie i krótko miksujemy (na najniższych obrotach i tylko do momentu połączenia składników). Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 min w 180 stopniach.

Krem ajerkoniakowy:

– 200 g miękkiego masła

– 180 ml ajerkoniaku

Masło ucieramy na puch. Pod koniec partiami dolewy ajerkoniaku, ciągle delikatnie mieszając. Krem przekładamy na ostudzone ciasto. Ja udekorowałam je odrobiną kakao. Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej.

Z foremki wyszło około 20 sporych porcji. Jedna to 285 kcal.

Brownie z masą ajerkoniakową (2)

Smacznego!!!

 

 

You Might Also Like

19 komentarzy

  • Reply
    ~gin
    12 grudnia 2014 at 13:56

    O mniam, ten krem ajerkoniakowy kusi mnie ogromnie 🙂

  • Reply
    ~Henia
    3 stycznia 2015 at 10:02

    Polecam smaczne ciasto brownie z kremem
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/01/ciasto-brownie-z-kremem.html

  • Reply
    ~bułka z chlebem
    3 stycznia 2015 at 10:08

    Ciasto przepyszne, polecam też pyszny deser Tiramisu, bardzo prosty w przygotowaniu
    http://bulkazchlebem.pl/?s=tiramisu

  • Reply
    ~Kopalnia Smaku
    3 stycznia 2015 at 10:53

    brzmi apetycznie:) a od siebie polecam czekoladowego cruncha:
    http://www.kopalniasmaku.pl/przepisy/169-100152-czekoladowy_crunch.html

  • Reply
    ~tss123
    3 stycznia 2015 at 12:31

    Bardzo ciekawy przepis 🙂 Polecam lody z ajerkoniakiem zrobionym w domu – http://www.stachurska.eu/?p=16650 .

  • Reply
    ~fan_czekolady
    3 stycznia 2015 at 17:24

    Podejrzanie malo tych kalorii …

    • Reply
      Justyna
      3 stycznia 2015 at 20:25

      Po przeczytaniu tego komentarza, postanowiłam jeszcze raz je przeliczyć:-) Ale zgadza się wychodzi około 285 kcal na porcję, pod warunkiem że z podanej foremki wykroi się podaną liczbę porcji. Każdy większy kawałek będzie zwiększał ich liczbę:-) Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    ~Asia.
    4 stycznia 2015 at 19:11

    Czekolada ma być gorzka czy mleczna ?

    • Reply
      Justyna
      4 stycznia 2015 at 21:48

      Najlepiej jakby miała minimum 60 % kakao. Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    ~kasia
    5 stycznia 2015 at 09:20

    Ubijamy całe jajka?

    • Reply
      Justyna
      5 stycznia 2015 at 09:49

      Tak jest, ubijamy całe jajka. Pozdrawiam:-)

  • Reply
    ~mika
    28 stycznia 2015 at 17:36

    Jak pieczemy ciasto? Z termoobiegiem czy góra-dół?

    • Reply
      Justyna
      28 stycznia 2015 at 18:22

      Można na oba sposoby. Z tym że przy góra-dół obniżyłabym temperaturę o jakieś 10 stopni.

    Leave a Reply