Sernik migdałowy (3)Już od  jakiegoś czasu miałam ochotę na sernik, ale coś nie mogłam sie za niego zabrać. Poza tym nie za bardzo wiedziałam jaki bym ten sernik chciała. Ostatnio był czekoladowy, więc tym razem chciałam coś bardziej klasycznego ale jednocześnie o ciekawym smaku. W oko wpadł mi sernik migdałowy odnaleziony na logu Daktyle w Czekoladzie. Przepis okazał się strzałem w dziesiątkę: zbita, ciężka masa serowa o migdałowym smaku, na kruchym spodzie i to wszystko oblane czekoladą. Całość smakowała wyśmienicie. Polecam serdecznie.

Składniki na tortownicę 20cm:

Kruchy spód:

– 0,5 szklanki mąki

– 80 g zimnego masła

– 4 łyżki cukru

– 1 żółtko

– szczypta proszku do pieczenia

Cukier łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kawałki zimne masło. Wygniatamy ciasto pomiędzy palcami, tak jak na kruszonkę. Dodajemy żółtko i ugniatamy ciasto, aż będzie jednolite. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto (nie wałkowałam, ugniotłam ciasto w foremce palcami) i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Masa serowa:

– 400 g zmielonego twarogu lub sera na serniki z wiaderka

– 0,5 szklanki cukru

– 1/3 szklanki słodkiej śmietanki

– 1 budyń śmietankowy bez cukru (na 0,5 litra mleka)

– 80 g migdałów tartych

– 1 białko (pozostałe z ciasta kruchego)

– 3 jajka (białka i żółtka osobno)

Białka ubijamy na sztywno (dodałam odrobine soli). W osobnej misce miksujemy: ser, śmietankę, cukier, budyń, migdały i żółtka. Miksujemy tylko do momentu połączenia składników, następnie dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę serową przelewamy na upieczony spód i pieczemy 70 minut w 160 stopniach. Sernik studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, wyjmujemy go gdy piekarnik całkowicie ostygnie. Polewę szykujemy gdy sernik będzie już chłodny.

Polewa:

– 50 gorzkiej czekolady

– 50 ml słodkiej śmietanki 36%

– garść płatków migdałowych

Śmietankę podgrzewamy i do ciepłej (nie wrzącej) wrzucamy czekoladę. Ściągamy garnek z gazu i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Gdy polewa powoli zacznie zastygać przelawamy ją na sernik, przyozdabiamy i migdałami i wstawiamy sernik do lodówki.

Z tortownicy wykroiłam 10 porcji. Jedna to 370 kcal.

Sernik migdałowy (1)Smacznego!!!