Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA KRUCHE I TARTY/ CIASTA Z OWOCAMI

Ciasto truskawkowe z budyniową pianką

ciasto z truskawkami

Ciasto truskawkowe z budyniową pianką było już kiedyś na blogu, ale wtedy zdecydowanie mi nie wyszło. Zbyt słabo ubiłam białka i w efekcie pianka wchłonęła mi się w ciasto kruche 🙂 Dziś dałam temu ciastu drugą szansę no i tym razem z pełnym powodzeniem. Ciasto kruche wyszło super, a budyniowa pianka jeszcze lepsza :-). Zastanawiałam się czy na drugi dzień, po przechowaniu w lodówce, ciasto się zbytnio nie wysuszy. Stało się wręcz odwrotnie, smakowało jeszcze lepiej 🙂

Ciasto truskawkowe z budyniową pianką przepis na foremkę 20×20 cm:

Ciasto kruche:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia 

Dodatkowo:

  • ok 400 g pokrojonych w połówki truskawek 
  • 2 łyżeczki cukru pudru 

Pokrojone truskawki obsypujemy cukrem pudrem i odkładamy żeby puściły sok. Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki. Zagniatamy pomiędzy palcami aż składniki będą dokładnie oblepione masłem. Dorzucamy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy go w proporcji 60 do 40%. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Większą wałkujemy lub rozgniatamy pałacami i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 – 20 min w 180 stopniach (do lekkiego zezłocenia). I odkładamy do lekkiego ostudzenia. 

Pianka budyniowa:

  • 3 białka
  • szczypta solo
  • 120 g drobnego cukru
  • cukier waniliowy (jedno małe opakowanie)
  • 50 g budyniu śmietankowego (proszek)
  • 70 ml oleju (używam rzepakowego) 

Białka wraz z solą ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując, aż zużyjemy cały cukier (cukier musi się rozpuścić). Dosypujemy budyń i na końcu olej. Teraz miksujemy już króciutko tylko do połączenia składników. Na upieczony spod nakładamy piankę. Truskawki odsączamy ręcznikiem papierowym i układamy na piance. Wyciągamy z zamrażarki resztę ciasta i ścieramy go na tarce na grubych oczkach. Równomiernie obsypujemy truskawki. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

ciasto truskawkowe
Ciasto truskawkowe z budyniową pianką
ciasto z truskawkami
Ciasto kruche, budyniowa pianka i truskawki
ciasto truskawkowe
Pyszne i lekkie ciasto z truskawaki
ciasto truskawkowe z budyniową pianką
Ciasto truskawkowe z budyniową pianką

Smacznego!!!

Justyna

PS. Policzyłam 🙂 Całe ciasto wynosi 3700 kcal. Swoją foremkę podzieliłam na 20 porcji czyli 185 kcal sztuka

PS2. Źródło przepisu blog Gospodyni Miejska

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply