Bez kategorii/ PRALINY, CIASTECZKA i MUFFINY

Muffiny czekoladowe pod kawową pierzynką

Uwielbiam czekoladę i uwielbiam kawę. Połączenie tego wszystkiego w deser w postaci muffinów to idealny pomysł. Mauffiny wyszły wilgotne i bardzo mocno czekoladowe, czyli takie jak lubię. A dodatek masy z serka mascarpone i kawy świetnie je uzupełnił. Nie będę się dużo rozwodzić po prostu musicie ich spróbować. Z przepisu wychodzi cała blaszka czyli 12 muffinów, dodam, że tylko jedna sztuka prztrwała na następny dzień (schowałam sobie do kawy :lol:)

Składniki na ciasto na 12 sztuk:

– 140 g masła

– 60 g gorzkiej czekolady

– 3/4 szklanki mąki

– 3/4 szklanki cukru (można dać mniej bo i tak wyszły bardzo słodkie)

– 1/3 szklanki kakao

– 1/2 szklanki śmietany 18%

– 2 jajka

– łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

W garnku z grubym dnem rozpuszczamy czekoladę, masło oraz kakao. Dokładnie mieszmy by składniki się połączyły. Jajka mieszamy z cukrem (najlepiej ubijaczką) i dodajemy do masy czekoladowej. Wszystko razem bardzo krótko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na końcu dodajemy śmietanę i krótko całość miksujemy. Masę przekładamy do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami do wysokości 3/4 papilotki (lub nieznacznie więcej). Pieczemy 20 min w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

Krem kawowy:

– 100 g mascarpone

– 3 łyżki cukru pudru (lub poprostu do smaku)

– wywar z espresso (lub mocnej kawy) – ilość jest zależna od tego ile przyjmie cukier puder

Do cukru dodajemy powoli espresso. Masa nie może być zbyt płynna, konsystencja powinna przypominać lukier. Na końcu dodajemy mascarpone i całość dokładnie mieszamy. Krem przkładamy do rękawa cukierniczego (u mnie z powodu jego braku, jest to poprostu woreczek foliowy z odciętą końcówką) i przyozdabiamy babeczki.

Jeden muffin to 290 kcal.

PS. zawsze podaję skąd pochodzą moje słodkości. Przepisów na te muffiny znalazłam jednak tak wiele i nie udało mi sie dotrzeć do źródła, że postanowiłam nie podawać żadnego źródła by ktoś inny nie czuł się pominięty.

Smacznego!!!

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    tosia.antonina
    27 stycznia 2014 at 14:15

    Dawno u Ciebie nie byłam, ale widzę, że nadal jest smacznie i czekoladowo 🙂

    • Reply
      Justyna
      28 stycznia 2014 at 00:52

      A widzisz:-) nic sie nie zmieniło;-)

  • Reply
    ~Malwinka
    27 stycznia 2014 at 20:37

    Kawę pije sporadycznie, ale kawowe słodkości uwielbiam!

  • Reply
    ~Joanna
    29 stycznia 2014 at 16:31

    Ile to jest 3/4 mąki? Proszę o podanie w gr.

    • Reply
      Justyna
      29 stycznia 2014 at 20:06

      Szklanka mąki to 160 g. 3/4 szklanki mąkito 120 g. Pozdrawiam:)

    Leave a Reply

    dziewięć − jeden =