Jak już wcześniej wspominałam uważam, że kajmak domowej roboty zasługuje  na osobny wpis. Jest to gęsta, słodka masa którą możemy użyć do ciast lub deserów, tak jak w przypadku mojego sernika kajmakowego. Masę kajmakową możemy uzyskać poprzez gotowanie mleka skondensowanego w puszce lub można zrobić to samodzielnie poprzez gotowanie mleka (lub śmietanki) z cukrem, a nastepnie wymieszanie całości z masłem. Domowy kajmak zajmuje trochę czasu, im większą ilość potrzebujemy tym dłużej będzie sie gotował. Czas zależy również od konsystencji jaką chcemy uzskać. Moja nie jest bardzo zwarta, ponieważ szykowałam ją do sernika. Gdy chcemy uzyskać gęstszą wersję należy pogotawać ją dłużej. Do kajmaku można dodać również dodatki smakowe jak np. kakao czy wanilię.

Składniki na około 350 – 400 ml:

– 350 ml śmietanki kremówki 36%

– 350 ml mleka ( u mnie tłuste 3,5%)

– 70 g cukru

– 60 g masła

Mleko, śmietankę i cukier dajemy do garnka z grubym dnem. Gotujemy całość na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż do zgęstnienia. I tu trzeba się uzbroić w cierpliwość ponieważ u mnie trwało to jakieś 1,5 godziny (lub dłużej jeżeli potrzebujemy bardziej zwarta wersję). Dlatego warto przygotować kajmak np. dzień wcześniej. Gdy nasz kajmak ma konsystencje gęstej śmietany dodajemy masła i mieszamy do momentu połączenia składników, a następnie odstawiamy do ostudzenia. Poniżej przedstawiam wam zdjęcie jak wyglądal kajmka w trakcie gotowania:

Przygotowany i ostudzony kajmak to 2160 kcal. Łyżka 20 g to 108 kcal.

Smacznego!!!