Poziomki 😀 W końcu i na nie przyszedł czas, uwielbiam te słodkie miniatury truskawek. Z kilku krzaczków udało mi się nazbierać mały koszyczek. Ponoć żal wrzucać te pyszności do ciasta, więc postanowiłam zrobić deser. I to nie byle jaki deser: mus czekoladowy, mus poziomkowy, całe poziomki i jogurt. Baardzo kaloryczny (porcja to około 460 kcal) ale za to niemożliwie pyszny. A schłodzony pasuje świetnie na takie upalne dni. Polecam wszystkim którzy uwielbiają łączyć czekoladę z lekkimi dodatkami.
Składniki na 4 porcje:
Warstwa poziomkowa:
– szklanka poziomek (tak około 200g)
– łyżeczka cukru
Warstwa jogurtowa
– szklanka jogurtu naturalnego (250ml)
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– łyżka cukru (opcjonalnie – w zależności jakie smaki preferujecie)
Mus czekoladowy (przepis na mus zaczerpnęłam od Pani Doroty z Moich Wypieków):
– tabliczka gorzkiej czekolady 70% (u mnie pół na pół z mleczną
– 250 ml śmietanki kremówki 36%
– 2 łyżki cukru pudru.
Połowę poziomek wrzucić do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 20 min. Po tym czasie całość zagotować rozgniatając poziomki widelcem. Odstawić do ostudzenia. Jogurt przelać do miski i połączyć z cukrami. Całość można dobrze wymieszać łyżką lub krótko mikserem i odstawić do lodówki. Śmietankę kremówkę doprowadzić do wrzenia, uważając by się nie przypaliła. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na kawałki czekoladę oraz cukier puder i wszystko dobrze wymieszać. Odstawić na 15 min do lodówki do ochłodzenia. Po tym czasie zmiksować czekoladę, aż powstanie gęsty mus w kolorze jaśniejszym niż początkowa masa czekoladowa. Do pucharków lub szklanek przełożyć mus, następnie mus poziomkowy, kilka świeżych poziomek i całość zalać jogurtem. Wierzch ozdobić pozostałymi poziomkami.
Smacznego!!!
2 komentarze
~Ania
21 czerwca 2013 at 20:33Mus wygląda niezwykle smacznie, muszę spróbować zrobić go w domku. Mam tylko pytanko – myślisz, że zamiast poziomek można użyć innych owoców – np. truskawek? Są one troszkę bardziej wodniste i nie wiem czy mus wyjdzie jak powinien.
Justyna
21 czerwca 2013 at 21:54Aniu jak najbardziej możesz użyć truskawek, wystarczy dodać łyżeczkę więcej cukru do smaku i podgotować go dłużej tak aby woda odparowała. Życzę smacznego:)