Tarta migdałowa  z jabłkiem (1)U mnie znów ciasto kruche w roli głównej, chociaż nie 🙂 tym razem schodzi na drugi plan. W tym cieście najważniejsze jest wnętrze czyli nadzienie migdałowe. Przepis znalazłam na blogu Recipes as easy as abc.. i powiem, że był to dla mnie pomysł dość innowacyjny: ciasto kruche z migdałowym środkiem do którego używamy tylko białka i zmielonych migdałów. Ale ciacho okazało sie  naprawdę pysznę. Może mogłam je odrobinę krócej piec, żeby wnętrze było bardziej wilgotne, ale zrównoważyły to jabłka polane miodem. Prawdziwa gratka dla wielbicieli migdałów i miodu. Polecam serdecznie.

Składniki na dwie małe  tortownice o średnicy 10 cm lub jedną większą 16-18 cm:

Ciasto kruche:

– 1 żółtko

– 40 g zimnego masła

– 1 łyżka cukru pudru

– 100 g mąki

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto jak na kruszonkę, na końcu dodajemy jajko i ugniatamy jednolite ciasto. Foremki wkładamy papierem do pieczenia, ciasto wałkujemy i przekładamy do foremek. Wyklejamy również brzegi. Środek ciasta nakłuwamy kilka razy widelcem i wkąłdamy foremki do lodówki.

Nadzienie:

– 1 białko

– 100 g zmielonych migdałów

– 1 łyżka cukru pudru

– cynamon (opcjonalnie do smaku) – ja zrezygnowałam

Dodatkowo:

– jabłko (obrane i pokrojone w plastry)

– miód (według uznania – u mnie około 2 łyżek)

Białko ubijamy. Dodajemy cukru pudru ubijamy jeszcze chwilkę. Dodajemy migdały i cynamon i delikatnie wszystko mieszamy. Przekładamy masę na ciasto i pieczemy 20 minut w 160 stopniach. Po tym czasie wyciągamy ciasto, układamy na nim jabłka i polewamy je miodem. Wstawiamy spowrotem  do piekarnika i pieczemy kolejne 30-40 minut (również w 160 stopniach)

Z moich dwóch małych tortownic wykroiłam 8 porcji. Jedna to około 220 kcal.

Tarta migdałowa  z jabłkiem (3)

Tarta migdałowa  z jabłkiem (4)

Smacznego!!!