Już od jakiegoś czasu „chodził” za mną sernik. Moja Druga Połówka mówiła: a może jabłecznik albo tartę z pyszną masą kremową, ale ja miałam ochotę na aromatyczny sernik z owocami i w ten sposób padło na czereśnie, których często nie wykorzystuję do wypieków. Połowę czereśni upiekłam z sernikiem, a połowa przykryła czekoladową polewę. Jak dla mnie sernik wyszedł naprawdę przepyszny, chociaż nie powinno się go jeść w dużych ilościach ponieważ czereśnie są dość ciężkostrawne. Mnie ta informacja nie zatrzymała 🙂
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
Spód:
– około 20 herbatników maślanych
– 2 łyżki kakao
– 60 g masła
Herbatniki blendujemy na piasek i dodajemy do nich kakao. Masło roztapiamy i mieszamy z herbatnikmi, aż składniki dobrze się połączą. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią masę ciasteczkową, którą dokładnie ugniatamy np. dnem płaskiej szklanki. Foremkę wstawiamy do lodówki.
Masa serowa: składniki powinny mieć temperaturę pokojową (należy je wyjąć z lodówki min. 2 godziny wcześniej)
– około 250 g czereśni: umytych i przeciętych na pół (pozbywamy się pestek)
– 250 g twarogu
– 250 g mascarpone
– 100 ml śmietanki kremówki 36%
– 3 jajka
– 0,5 szklanki cukru pudru
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Jajka ucieramy z cukrem, ale tylko do momentu, aż się dobrze połączą. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietankę i mąki. Miksujemy krótko. Masę wylewamy na spód ciasteczkowy i układamy na niej połowę czereśni. Pieczemy 70 – 80 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Gdy sernik całkiem wystygnie szykujemy polewę czekoladową.
Polewa:
– 50 g czekolady najlepiej gorzkiej (niestety miałam tylko deserową)
– 70 ml śmietanki kremówki 36%
Śmietankę podgrzewamy i do ciepłej dodajemy czekoladę. Zdejmujemy z gazu i mieszamy, aż czekolada się rozpuści a polewa zacznie gęstnieć. Wówczas wylewamy ją na sernik i przyozdabiamy pozostałymi czereśniami. Sernik wstawiamy do lodówki.
Z podanych składników wykroiłam 8 dużych porcji. Jedna to około 500 kcal
Smacznego!!!
24 komentarze
~gin
27 lipca 2015 at 18:15Ciężkostrawność czereśni mi nie straszna! Pyszny musiał być ten sernik 🙂
~Obżarciuch
29 lipca 2015 at 08:26o takim sernikiem to ja sie poczęstuję 🙂 zapraszam do mnie na sernik czekoladowy
http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/04/sernik-czekoladowy.html
~Rondel
29 lipca 2015 at 08:27bardzo smakowicie wygląda 🙂 zaprszamy też do nas na sernikowe inspiracje
http://ronddel.blogspot.com/search?q=sernik+przepisy
~henia
29 lipca 2015 at 08:33pyszny sernik!
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/search?q=sernik
~mkr
29 lipca 2015 at 08:38Pychotka, zapraszam na najlepszy sernik Babci
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/03/najlepszy-sernik-na-swiecie.html
Pozdrawiam
~3dchili
29 lipca 2015 at 08:39Kuszący 🙂
http://odchudzaniez3dchili.blogspot.com
~Ania
29 lipca 2015 at 08:50Pyszny, a serek polecam swój domowy http://blog.winoiser.com
~Anna
29 lipca 2015 at 08:51czereśnie niestety sa ciężkostrawne.
cóż, one powodują wzdęcia.
Ale tak krótki krótki jest sezon na te pyszne owoce,
że szkoda z nich rezygnować.
Zawsze można skorzystać z 8 minut na płaski brzuch
http://odchudzaniejestproste.pl/sekret-amerykanskich-aktorek-na-plaski-brzuch-8-minut/
To bardzo popularny obecnie sposób na forach w USA i w … Chinach
🙂
~Kopalnia Smaku
29 lipca 2015 at 09:45podzielam pogląd:) sernik wygląda b. apetycznie:) a od siebie polecam desernik wiśniowy:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/165-100148-desernik_wisniowy.html
Pozdrowienia ! 🙂
~Anna
29 lipca 2015 at 08:41Za mną też chodzi sernik
A tu proszę przepis na sernik z ulubionymi czereśniami
Skorzystam.
🙂
Polecam wspomniany jabłecznik.
A dokładniej przepis na szybką szarlotkę bez pieczenia
http://odchudzaniejestproste.pl/dietetyczna-blyskawiczna-szarlotka-bez-pieczenia-przepis/
gotowa w 15 minut, może być w wersji bezglotenowej
Pozdrawiam i smacznego
~PrzekaskinaImpreze.pl
29 lipca 2015 at 08:55Wygląda bardzo apetycznie. Serniki robię często, ale z czereśniami jeszcze nie jadłam. Musi być pyszny.
http://przekaskinaimpreze.pl
Justyna
29 lipca 2015 at 09:01W takim razie serdecznie polecam;-)
~elwirski
29 lipca 2015 at 09:16czereśnie ciężkostrawne? a kto by o tym myślał, patrząc na takie ciacho:)
http://elwirski.blogspot.com/2015/06/sernik-mietowo-czekoladowy.html
~tss
29 lipca 2015 at 09:28Ładny ten sernik 🙂 Dodatek owoców do sernika jest jak najbardziej, także suszonych – http://www.stachurska.eu/?p=1052 .
~natt
29 lipca 2015 at 10:55Kurczę, niesamowicie wygląda Twój sernik, zwłaszcza ta niezwykła polewa:*
Ja zapraszam na sernik waniliowo-truskawkowy 🙂 http://kuchnianatki.blogspot.com/2015/06/sernik-waniliowo-truskawkowy.html
~Skr
29 lipca 2015 at 16:35Mam pytanie o średnicę formy do pieczenia.
Justyna
29 lipca 2015 at 16:39W opisie jest podane: tortowwnica o średnicy 20 cm.
~bułka z chlebem
29 lipca 2015 at 18:12Taki pyszny sernik, a u mnie już czereśnie się skończyły. Dojrzały za to już pierwsze śliwki, z którymi upiekłam kruche ciasto
http://bulkazchlebem.pl/kruche-ciasto-ze-sliwkami-i-kruszonka
~Dzik
29 lipca 2015 at 22:17Mam pytanie….czy mozna podwoic ilosc slkadnikow i upiec duza blache ?
Justyna
30 lipca 2015 at 09:18Oczywiście, że można podwoić ilość składników. Wówczas wystarczą one na tortownicę 28-30 cm lub blachę 25-30 cm. Pozdrawiam serdecznie
~Sylwia
30 lipca 2015 at 08:55Zdjęcie sernika mnie zachęciło, wczoraj zrobiłam….
Resztką woli powstrzymałam się żeby starczyło dla reszty domowników, pycha!!!!
Justyna
30 lipca 2015 at 09:16Bardzo się cieszę że smakowało i polecam się na przyszłość:-) pozdrawiam serdcznie
~Aga
2 sierpnia 2015 at 18:13Czy to ma być taki zwykły najzwyklejszy twaróg kupowany na wagę? Czy mielić go przez dodaniem do masy?
Justyna
2 sierpnia 2015 at 22:48Decyzja należy do Ciebie, albo kupujesz zwykły twaróg i go mielisz, albo kupujesz gotowy ser w wiaderku i wtedy nic z nim nie robisz. Pozdrawiam